Βρήκε στην Κρήτη τον τάφο της γυναίκας-θρύλου, της Μαντάμ Ορτάνς!

Τι αναφέρει ο Ευθύμης Λεκάκης σχετικά με τον τάφο της Γαλλίδας που πολιτογραφήθηκε…κρητικιά

by Times Newsroom

Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν ειπωθεί για την Μαντάμ Ορτάνς. Κι ένας κρητικός είχε υποσχεθεί ότι θα ψάξει και θα βρει και θα υποδείξει τον τάφο της θρυλικής Μαντάμ Ορτάνς και το έκανε πράξη. Ο δικηγόρος Ευθύμης Λεκάκης έκανε -όπως λέει- μια σημαντική αποκάλυψη! Και δημοσιεύει φωτογραφία από τον τάφο της Γαλλίδας που τα τελευταία χρόνια πολιτογραφήθηκε…κρητικιά και έγινε θρύλος μέσα από τη λογοτεχνία και την πραγματική ιστορία! Ένας τάφος βέβαια που στους Ιεραπετρίτες ήταν γνωστός, όχι όμως και στο ευρύ κοινό.

Ο τάφος της βρίσκεται στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Ιεράπετρας, γράφει σε ανάρτησή του ο δικηγόρος Ευθύμης Λεκάκης που είχε βάλει στόχοι να τον εντοπίσει, όπως αναφέρει το patris.gr.

Εξάλλου, τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της η Γκιτάρ τις έζησε στην Ιεράπετρα και τιμήθηκε από τις αρχές με ένα δρόμο που φέρει το όνομά της.

Η ζωή της ενέπενευσε λογοτέχνες όπως τον Νίκο Καζαντζάκη που την απαθανάτισε στον «Βίο και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Στην κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας, αξέχαστη ήταν η ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Ποια ήταν όμως αυτή η γυναίκα;

Η Αδελίνα Γκιτάρ γεννήθηκε το 1863 στη Γαλλία, χωρίς να είναι γνωστό που ακριβώς: αναφέρεται το Παρίσι, η Τουλόν και η Μασσαλία.

Από τα 16 της έγινε πόρνη και το 1898, όταν ξεκίνησε η κατοχή της Κρήτης, εγκαταστάθηκε με περίπου 500 γυναίκες στα Χανιά, κοντά στους άνδρες των Μεγάλων Δυνάμεων που υπηρετούσαν στους στόλους.

Έπειτα από την επανάσταση στο Θέρισο, το 1905, η Μαντάμ Ορτάνς έφυγε και περιπλανήθηκε στο Ηράκλειο, στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο. Τελικά, στις αρχές του 1910 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιεράπετρα, όπου άνοιξε χαρτοπαικτική λέσχη και εστιατόριο στην Μεσοκαστελλιά.

Αργότερα, λειτούργησε ένα ξενοδοχείο ύπνου, που ονομαζόταν «Η Γαλλία» στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το «Hotel Creta».

Η Ορτάνς έφτασε να γίνει υποπρόξενος της Γαλλίας, πολλοί όμως την υποπτεύονταν για κατάσκοπο.

Έπειτα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέπτυξε έντονη κοινωνική δραστηριότητα και καταξιώθηκε στην Ιεράπετρα, όπου πέθανε το 1938.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή