«Υπάρχει μια σημαντική αύξηση Βούλγαρων τουριστών στην Ελλάδα. Αν δούμε την προ πανδημίας χρονιά, είχαμε περίπου 1,4 εκατομμύρια που έφυγαν και πέρυσι ήταν 1,8 εκατομμύρια συνολικά.
Ένα μέρος τους – περίπου 400 χιλιάδες, πηγαίνουν να δουλέψουν εκεί. Οι άλλοι έχουν ακίνητα εκεί, έχουν ενδιαφέροντα, άλλοι πάνε μόνο για το Σαββατοκύριακο, άλλοι για έναν καφέ. Η Ελλάδα έχει γίνει σαν το σπίτι μας», λέει στο bTV ο καθηγητής Ρούμεν Ντραγκάνοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναλύσεων και Αξιολογήσεων στον Τουρισμό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή του έτους κινούμαστε λίγο πάνω από 19% πάνω από τα επίπεδα του 2019 – δηλαδή της προπανδημικής χρονιάς, και έτσι διαμορφώνονται οι επόμενοι μήνες. Φέτος αναμένεται να κλείσει με 13 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες να εισέλθουν στη χώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός από τους οποίους είναι Ρουμάνοι.
Και 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι εισέρχονται στη Βουλγαρία από την Ελλάδα. Σχετικά με τις χιλιομετρικές ουρές στα σύνορα με τον νότιο γείτονά μας, ο καθ. Ντραγκάνοφ έκανε μια σύγκριση με τη δημιουργία συνοριακού σταθμού στη Μαύρη Θάλασσα στη χώρα μας.
«Αν βάλουμε συνοριακό σημείο στη χώρα μας, τότε θα δούμε την ουρά και για τη βουλγαρική Μαύρη Θάλασσα. Γιατί όταν λέμε ότι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν στην Ελλάδα, συνολικά περίπου 8,5 εκατομμύρια πηγαίνουν εκτός Βουλγαρίας ετησίως και πάνω από 24 εκατομμύρια ταξιδεύουν στη χώρα, δηλαδή ο εσωτερικός τουρισμός είναι ισχυρότερος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον βουλγαρικό τουρισμό εργάζονται 360 χιλιάδες άνθρωποι ή 57 επαγγέλματα.
«Αυτό περιλαμβάνει, ξεκινώντας από τις αεροσυνοδούς, τα πληρώματα, τα σύνορα, την αστυνομία, τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις, το δίκτυο λιανικής, την υπηρεσία – αυτοί είναι τεράστιοι αριθμοί. Αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό είναι κάπου στις 7 χιλιάδες – κάπως ο αριθμός δεν είναι τόσο μεγάλος», εξήγησε.
dnes.bg
—