Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να υποστηρίξει τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την υποστήριξη που θα μπορούσε να παράσχει η Ρωσία για τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας την Τρίτη, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι στην απομονωμένη πυρηνικά οπλισμένη χώρα εδώ και 24 χρόνια.

by Times Newsroom

Ο Πούτιν, σε επίσημη επίσκεψη για συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, υποσχέθηκε να εμβαθύνει τους δεσμούς εμπορίου και ασφάλειας και να υποστηρίξει τη Βόρεια Κορέα ενάντια στις ΗΠΑ, στενό σύμμαχο του σκληρού αντιπάλου της, Νότιας Κορέας.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευε «δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και περισσότερα από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία» για χρήση στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ΆντονιΜπλίνκεν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, που όλοι ήθελαν να δουν τη δυτική συμμαχία να αποτύχει.

«Ανησυχούμε φυσικά και για την πιθανή υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα όσον αφορά την υποστήριξη των πυραυλικών και πυρηνικών της προγραμμάτων», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Είπε ότι αυτό και η υποστήριξη της Κίνας για την πολεμική οικονομία της Ρωσίας έδειξαν πώς οι προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη συνδέονται με την Ασία και πρόσθεσε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον θα δει περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών της συμμαχίας με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι πρέπει να υπάρξουν «συνέπειες» σε κάποιο στάδιο για την Κίνα.

«Δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν κανονικές εμπορικές σχέσεις με χώρες της Ευρώπης και ταυτόχρονα να τροφοδοτούν τον μεγαλύτερο πόλεμο που έχουμε δει στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιες μπορεί να είναι αυτές οι συνέπειες, «αλλά πρέπει να είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε γιατί το να συνεχίσουμε όπως κάνουμε σήμερα δεν είναι βιώσιμο».

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τη σχέση Βόρειας Κορέας-Ρωσίας «πολύ, πολύ στενά», καθώς «θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αμοιβαιότητα… που θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο».

Την Τρίτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας είναι «μια τάση που θα πρέπει να ανησυχεί πολύ όποιον ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο».

Σημείωσε ότι δήλωση του Πούτιν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ από τη σύνοδο κορυφής τον Μάιο είχε τονίσει τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα ως τον μόνο τρόπο επίλυσης του κορεατικού ζητήματος και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που ο Πούτιν θα μεταφέρει στον Κιμ»

Στην ενημέρωση με τον Στόλτενμπεργκ, ο Μπλίνκεν είπε ότι το ταξίδι του Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ ήταν ένδειξη της «απελπισίας» του να ενισχύσει τις σχέσεις του με χώρες που μπορούν να υποστηρίξουν τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Κίνας έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να διατηρήσει την αμυντική της βιομηχανική βάση, προμηθεύοντας το 70% των εισαγωγών εργαλειομηχανών της Μόσχας και το 90% των μικροηλεκτρονικών. «Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κουρτ Κάμπελ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το τι θα έδινε η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για τα όπλα που έχει προμηθεύσει η Πιονγκγιάνγκ.

“Σκληρό νόμισμα; Είναι ενέργεια; Είναι οι δυνατότητες που τους επιτρέπουν να προωθήσουν τα πυρηνικά ή πυραυλικά προϊόντα τους; Δεν ξέρουμε. Μας ανησυχεί όμως αυτό και παρακολουθούμε προσεκτικά”, είπε.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Μπόνι Τζένκινς, ανώτατη αξιωματούχος ελέγχου των όπλων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους εδάφους-αέρος, τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμό ή υλικά παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων και άλλες προηγμένες τεχνολογίες από τη Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή