«Το Χάκα είναι γκέι», σχολίασε αρχικά ο 37χρονος, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Συγγνώμη Νέα Ζηλανδία. Όλο αυτό το ουρλιαχτό και ο χορός μόνο και μόνο για να σας κυριεύσει η πυρίτιδα».
Έπειτα, επιχείρησε να προσεγγίσει το πώς του ακουγόταν το haka για να καταλήξει «*Boom* Νεκρός».
Αρκετοί χρήστες σχολίασαν αρνητικά την ανάρτηση του Τέιτ, εκφράζοντας την οργή τους για την επίθεση που εξαπέλυσε προς το Χάκα και προσπαθώντας να του εξηγήσουν την πολιτιστική και ιστορική του σημασία.
«Η χλεύη του Χάκα, μιας ιερής παράδοσης των Μαορί, δείχνει έλλειψη σεβασμού για τη βαθιά πολιτιστική του σημασία», έγραψε ένα άτομο στα social media.
«Δεν πρόκειται για ουρλιαχτά και χορό. Είναι ένα σύμβολο ενότητας, υπερηφάνειας και δύναμης. Ας ασχοληθούμε με τους πολιτισμούς με σεβασμό. Αυτή είναι μια αρκετά ασεβής αντιμετώπιση μιας ισχυρής πολιτιστικής παράδοσης», πρόσθεσε ένας δεύτερος.
«Το Χάκα είναι κάτι που αφορά τη δύναμη, την ενότητα και τον σεβασμό, όχι κάτι που πρέπει να κοροϊδεύουμε.Ένας μάγκας Μαορί θα σε δίπλωνε σίγουρα σαν καρεκλάκι παραλίας», είπε ένας τρίτος.
To Χάκα των Μαορί στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας
Την περασμένη εβδομάδα, Μαορί βουλευτές χρησιμοποίησαν το Χάκα ως αντίδραση σ’ ένα νομοσχέδιο, το οποίο είναι ουσιαστικά μια νέα «ερμηνεία» μιας συνθήκης 184 ετών και έχει να κάνει ανάμεσα στους Βρετανούς και στους Μαορί, τους ιθαγενείς του νησιού της Ωκεανίας.
Στο χάκα, τον παραδοσιακό χορό των Μαορί που έγινε διάσημος από την ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, συμμετείχαν βουλευτές του κόμματος Te Pati.
Η συμφωνία Treaty of Waitangi είχε υπογραφεί το 1840 ανάμεσα στο βρετανικό στέμμα και περισσότερους από 500 αρχηγούς Μαορί και αφορούσε τον τρόπο διακυβέρνησης με δικαστικές αποφάσεις έκτοτε να έχουν επεκτείνει τα δικαιώματα των Μαορί.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το κόμμα ACT New Zealand, που είναι κυβερνητικός εταίρος στην κεντροδεξιά κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η συνθήκη του 1840 λειτουργεί σε βάρος των δικαιωμάτων άλλων αυτόχθονων κατοίκων της χώρας.
Από τη μεριά τους οι Μαορί, θεωρούν ότι η προωθούμενη αλλαγή υπονομεύει τα δικαιώματά τους την ώρα που οι ίδιοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας (5,3 εκατομμύρια).
Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, έγινε μια πορεία 9 ημερών και ξεκίνησε από τα βόρεια της χώρας, μέχρι το Ουέλινγκτον, την πρώτεουσα της Νέας Ζηλανδίας.