Τι επιφυλάσσει στο κοινό η 75η Μπερλινάλε

Το 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το πιο πολιτικό φεστιβάλ όλων, σηκώνει αυλαία σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα. Τι να περιμένει το κοινό του;

by Times Newsroom

Σκηνή από την ταινία “When Lightning Flashes Over the Sea”, της Εύας Νάιμαν

Ελίζαμπετ Γκρενιέ

Το 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, από τις 13 έως τις 23 Φεβρουαρίου, σηκώνει την αυλαία του την Πέμπτη με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «The Light» του Τομ Τίκβερ. Ο Γερμανός σκηνοθέτης του «Τρέξε, Λόλα, Τρέξε» (1998) και της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Babylon Berlin» επιστρέφει με ένα δράμα με πρωταγωνιστές τους Λαρς Άιντινγκερ και Νικολέτ Κρέμπιτς.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια μεσοαστική οικογένεια, της οποίας η καθημερινότητα ανατρέπεται όταν μια οικιακή βοηθός από τη Συρία μπαίνει ξαφνικά στη ζωή τους.

Η Τίλντα Σουίντον στην Μπερλινάλε το 2019
Η Τίλντα Σουίντον στην Μπερλινάλε το 2019 Εικόνα: Manuel Romano/NurPhoto/picture alliance

Κατά την τελετή έναρξης, η Τίλντα Σουίντον θα τιμηθεί με την Χρυσή Άρκτο, για τη συνολική συνεισφορά της στον κινηματογράφο. Η Σκωτσέζα ηθοποιός, γνωστή και για την αγάπη της στο Βερολίνο, έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Μπερλινάλε, είτε ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής το 2009 είτε συνοδεύοντας τις ταινίες της – συνολικά 26 από αυτές έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ.

Βραβεία, πολιτική επικαιρότητα και ιστορία

Στο φεστιβάλ συμμετέχει και φέτος η Ελλάδα, τόσο στο διαγωνιστικό πρόγραμμα όσο και στην «Αγορά» του φεστιβάλ. Η ταινία «Οι άγριες μέρες μας», η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Βασίλη Κεκάτου κάνει επίσης παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα Generation 14plus.

Η επταμελής κριτική επιτροπή θα επιλέξει τους φετινούς νικητές της Χρυσής και Αργυρής Άρκτου – η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει σχεδόν 250 ταινίες.

Εκτός όμως από τη λάμψη του κόκκινου χαλιού, το φεστιβάλ στρέφει επίσης την προσοχή του σε ιστορικά και επίκαιρα ζητήματα, όπως τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου εξόντωσης στο Άουσβιτς.

Η Μπερλινάλε υπό νέα διεύθυνση

Η άρκτος της Μπερλινάλε
Το πιο πολιτικό φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο Εικόνα: Nadja Wohlleben/REUTERS

Σε σύγκριση με τα φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, η Berlinale θεωρείται εδώ και καιρό το πιο πολιτικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης. «Μας θέτουν συχνά το ερώτημα, αν είμαστε πολιτικό φεστιβάλ. Και η απάντησή μου είναι ότι, ναι, ενώ θεωρώ πως είμαστε κυρίως ένα κοινωνικό φεστιβάλ, η πολιτική είναι στο DNA μας. Το Βερολίνο είναι μια πόλη με βαθιά ιστορία», δήλωσε η νέα διευθύντρια του φεστιβάλ, Τρίσια Τατλ, ενόψει της φετινής διοργάνωσης – της πρώτης υπό τη διευθυνσή της.

H Tρίσια Τατλ
H Tρίσια Τατλ στο τιμόνι της Μπερλινάλε Εικόνα: Sebastian Gollnow/dpa/picture alliance

Η περσινή απονομή των βραβείων προκάλεσε διαμάχες, καθώς σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ «No Other Land», τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Παλαιστίνη, άσκησαν κριτική στην πολιτική του Ισραήλ, γεγονός που οδήγησε ορισμένους Γερμανούς πολιτικούς να καταγγείλουν το φεστιβάλ για αντισημιτισμό.

Καθώς η διοργάνωση χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το γερμανικό κράτος, η Τατλ καλείται τώρα να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ των απαιτήσεων των κρατικών θεσμών και της ανάγκης για ελευθερία έκφρασης των καλλιτεχνών. Πέρα όμως από τις πολιτικές διαστάσεις, ένας από τους βασικούς στόχους της Τατλ είναι και να αναζωογονήσει το φεστιβάλ, προσδίδοντάς του έναν πιο σύγχρονο και δυναμικό χαρακτήρα.

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή