Η Guardian αναφέρει ότι στο σκάφος επέβαιναν πέντε άτομα, τα οποία αγνοούνται από το πρωί της Κυριακής τοπική ώρα.
«Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την βοήθεια που λάβαμε από πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες ανοιχτής θαλάσσης, στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε την επαφή με το σκάφος», σημειώνει η OceanGate.
Σύμφωνα με τον Guardian, ανάμεσά τους βρίσκονται ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, Χάμις Χάρντινγκ. ένας απόστρατος Γάλλος στρατιωτικός και ένας ειδικός επί των υποβρυχίων.
Ο δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, είναι CEO της Action Aviation στο Ντουμπάι. Ο Βρετανός, μία ημέρα νωρίτερα, είχε ανακοινώσει το ταξίδι του και ο θετός του γιος ανέφερε χθες ότι αγνοείται. Στη συνέχεια κατέβασε την ανάρτηση.
Ο δισεκατομμυριούχος με ανάρτησή του στα social media είχε δηλώσει «υπερήφανος» που θα ακολουθούσε την OceanGate ως «ειδικός αποστολής». Έκτοτε, τα ίχνη του αγνοούνται.
Ο Χάμις Χάρντινγκ είναι διευθύνων σύμβουλος της Action Aviation στο Ντουμπάι, εταιρείας πώλησης εμπορικών και ιδιωτικών σκαφών.
Πρόκειται για έναν από τους λίγους τυχερούς ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στο διάστημα. Ο ίδιος συμμετείχε στην πέμπτη διαστημική πτήση της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος το 2022.
Η σύζυγός του ονομάζεται Λίντα και έχει δύο γιους τους Ρόρι και Τζάιλς, καθώς και μια θετή κόρη που ονομάζεται Λόρεν και έναν θετό γιο, τον Μπράιαν Σαζ. Σπούδασε στο Κέιμπριτζ φυσικές επιστήμες και χημικός μηχανικός.
Ο Χάρντινγκ είναι αεροπόρος, κάτοχος άδειας πιλότου αεροπορικών μεταφορών και χαρακτηριστικών τύπων επαγγελματικού τζετ, συμπεριλαμβανομένου του Gulfstream G650. Είναι επίσης αλεξιπτωτιστής, ενώ εντάχθηκε στο Living Legends of Aviation το 2022 και είναι επίσης διαχειριστής του Explorers Club.
Συνεργάστηκε στο παρελθόν με την τουριστική εταιρεία VIP της Ανταρκτικής White Desert για την εισαγωγή της πρώτης τακτικής υπηρεσίας επαγγελματικού τζετ στην Ανταρκτική.
Ο Χάρντινγκ έκανε πολλά ταξίδια στον νότιο πόλο και το 2016, συνόδευσε τον Buzz Aldrin, ενώ έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που έφτασε στο νότιο πόλο στα 86 του χρόνια. Πήγε επίσης στο διάστημα πέρυσι με την εταιρεία Blue Origin του Jeff Bezos.
Ο Χάρντινγκ είναι ο σημερινός κάτοχος τριών παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες. Το 2019, τιμήθηκε για τον ταχύτερο περίπλου της Γης και από τους δύο πόλους.
Είναι κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες για την ταχύτερη περιήγηση στη Γη μέσω του Βόρειου και του Νότιου Πόλου, διάρκειας 46 ωρών, 40 λεπτών και 22 δευτερολέπτων, μέσω αεροσκάφους.
Ο Χάρντινγκ συμμετείχε σε εξερεύνηση στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο Guardian αναφέρει πως ένας από τους επιβαίνοντες του υποβρυχίου; είναι ο Πολ Ανρί Ναργκολέ, πρώην Γάλλος διοικητής στο Ναυτικό, δύτης ανοιχτής θάλασσας και πλοηγός υποβρύχιων. Επειδή είναι διευθυντής υποβρύχιας έρευνας για το E/M Group και RMS Titanic, πιστεύεται πως ήταν στο πηδάλιο καθώς θεωρείται αρκετά έμπειρος ενώ είχε συμμετάσχει σε πολλές εξερευνήσεις στον Τιτανικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, ο εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ακολούθησε την OceanGate ως «ειδικός αποστολής». Σημειώνεται πως η εταιρεία χρέωνε περίπου 250.000 ευρώ για κάθε εισιτήριο.
Σημειώνεται ότι ο Χάρντινγκ συμμετείχε στην πέμπτη διαστημική πτήση της Blue Origin την περασμένη χρονιά. Κατέχει επίσης το ρεκόρ Γκίνες για τον ταχύτερη περιήγηση στη Γη μέσω του Βόρειου και του Νότιου Πόλου, 46 ώρες, 40 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα, μέσω αεροσκάφους.
Η OceanGate Expeditions, η ιδιωτική εταιρεία που διοργανώνει αποστολές στα βαθιά, επιβεβαίωσε σε δήλωσή της ότι της ανήκε το εξαφανισμένο υποβρύχιο και ότι μέσα επέβαιναν άνθρωποι.
Αυτό είναι το υποβρύχιο που αγνοείται στο ναυάγιο του Τιτανικού -Κινείται με χειριστήριο από PlayStation
Το υποβρύχιο του OceanGate, που αγνοείται στο ναυάγιο του Τιτανικού, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει αυτό το ταξίδι.
Πέρυσι έκανε την πέμπτη (περιπετειώδη) αποστολή του στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού (έχουν επιχειρήσει 10 φορές συνολικά), με τον ιδρυτή της εταιρείας, Στόκτον Ρας, να κάνει και μία ενδιαφέρουσα περιήγηση στο υποβρύχιο.
Αυτό που ξεχωρίζει είναι πως το υποβρύχιο κινείται μέσω ενός χειριστηρίου αντίστοιχου με αυτό του playstation! Κι όμως, η οδήγησή του είναι τόσο απλή που μέχρι και… έφηβος θα μπορούσε να το πάρει στα χέρια του και να το χρησιμοποιήσει, όπως περιγράφει και ο ίδιος στο βίντεο.
Το υποβρύχιο διαθέτει μία κοινή τουαλέτα στον προθάλαμο, ενώ εντός του πρώτου χώρου υπάρχουν δύο βιντεοοθόνες με touchscreen και το χειριστήριο καθοδήγησης του υποβρυχίου, που κάνουν όλη τη δουλειά.
Να τονιστεί πως στην περσινή αποστολή, όπως αναφέρει το CBS, το υποβρύχιο είχε χαθεί ξανά για μερικές ώρες, ωστόσο βρέθηκε αργότερα.
Αυτά τα μικρά καταδυόμενα σκάφη διαφέρουν από τα στρατιωτικού τύπου υποβρύχια και συχνά κάνουν περιηγήσεις σε γνωστά ναυάγια. Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βυθό του Ατλαντικού, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων από τη Νέα Γη του Καναδά.
Η αμερικανική ακτοφυλακή πάντως έχει ήδη ξεκινήσει μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Πρόσφατα, η εταιρεία OceanGate Expeditions είχε ανακοινώσει στον ιστότοπό της και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν «σε εξέλιξη» μια αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ωστόσο αν το δικό της σκάφος είναι αυτό που έχει χαθεί ή αν εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Τα πολυήμερα ταξίδια στο ναυάγιο κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Η κατάδυση και η ανάδυση στο κουφάρι του Τιτανικού διαρκούν περίπου 8 ώρες.
Ο Τιτανικός προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο στο παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη, το 1912. Από τους 2.200 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.500. Το ακριβές σημείο του ναυαγίου εντοπίστηκε το 1985 και έκτοτε έχει ερευνηθεί λεπτομερώς.