Τέμπη: Στη Βουλή η νέα δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη – Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα

Στη Βουλή των Ελλήνων από το υπουργείο Δικαιοσύνης έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πολυσέλιδη δικογραφία για τα Τέμπη η οποία έχει «σκοντάψει» πάνω στους πρώην υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη.

by Times Newsroom

Από την στιγμή που η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή, το επόμενο στάδιο είναι να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια και θα τεθεί υπόψη όλων των κομμάτων. Ακολούθως η αξιωματική αντιπολίτευση, που αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό κόμμα που έχει τις υπογραφές που απαιτούνται από το Σύνταγμα, για να προτείνει συγκρότηση Προανακριτικής, μπορεί να προχωρήσει στην κατάθεση του αιτήματος.

Σημειώνεται ότι για να συγκροτηθεί η Προανακριτική πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή το άρθρο 86 του Συντάγματος. Ακόμη όπως αναφέρει το άρθρο 154 του ΚτΒ «η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των πρoσώπων της παρ. 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, διαφορετικά, είναι απαράδεκτη». Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις, που, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Η συζήτηση της πρότασης, πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών, ενώ μπορεί να ζητηθεί ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Επόμενο βήμα αποτελεί η διεξαγωγή συνεδρίασης της Ολομέλειας να αποφασίσει για την σύσταση ή όχι της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι για την «Σύμβαση 717» έχει εκδοθεί πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε μετά από σχετική πρόταση του ΚΚΕ και συνυπέγραψαν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, είχε καταθέσει για την «Σύμβαση 717» αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Κ. Αχ. Καραμανλή, η οποία είχε απορριφθεί από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση προσανατολίζονται να ακολουθηθεί η ίδια τακτική που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου, δηλαδή η παραπομπή απευθείας στον φυσικό δικαστή.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με δήλωσή της από το Περιστύλιο της Βουλής απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης – πλην Σπαρτιατών – ώστε να συμπράξουν για σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα η κυρία Κωνσταντοπούλου μίλησε για «ιστορική ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης». «Η διερεύνηση δεν κλείνει αλλά συνεχώς ανοίγει και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να καθίσουν στο εδώλιο κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν ευθύνη για θάνατο 57 ανθρώπων και την οικτρή κατάσταση στους σιδηρόδρομους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ προανήγγειλε πως θα αιτηθεί την κλήση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή