Σταϊκούρας: Αν θέλαμε να κάνουμε συγκάλυψη δεν θα είχαμε στελεχώσει τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μίλησε στην ΕΡΤΝews για το πόρισμα για Τέμπη και τον ΟΣΕ

by Times Newsroom

Στα συμπεράσματα από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την τραγωδία των Τεμπών, αναφέρθηκε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε: «Το πρώτο συμπέρασμα, ακούγοντας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πέρα και πάνω από την ανάγνωση την οποία κάνουν, κατά τη δική μου εκτίμηση εσφαλμένη, είναι ότι συμφωνούμε ότι έπρεπε στη χώρα να υπάρχει αυτός ο φορέας και να υπάρχει αυτό το πόρισμα.
Αυτό είναι κατάκτηση για τη χώρα και είναι κατάκτηση που προέκυψε από πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο στελέχωσε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά προσκάλεσε τους καλύτερους που υπάρχουν στην Ευρώπη, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, ενίσχυσε τον προϋπολογισμό του και έδωσε και επιπρόσθετη χρηματοδότηση για όλα τα ινστιτούτα που χρειάζονται από το εξωτερικό προκειμένου να υπάρχει το σημερινό πόρισμα.

Δεύτερη παρατήρηση επί του περιεχομένου. Αναδεικνύει προφανώς διαχρονικές αστοχίες της ελληνικής πολιτείας.
Λάθη τα οποία έγιναν πριν από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, παρουσιάζει μια κακή κατάσταση για τον ΟΣΕ, πρωτίστως σε ό,τι αφορά μέσα στην οικονομική κρίση, την αποψίλωση με ανθρώπινο κεφάλαιο.
Παρουσιάζει τις θετικές πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί μετά τα Τέμπη για να ενισχύσουμε και να ενισχύουμε γενικώς όλο και περισσότερο την ασφάλεια των μεταφορών και προχωρά σε συγκεκριμένες συστάσεις προς όλους.
Πρωτίστως όμως προς τον ΟΣΕ και την Hellenic Train».

 

Τηλεδιοίκηση στο 80% του άξονα

Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας, είπε πως: «Πρώτα απ’ όλα, αν δει κανένας το πόρισμα, αναφέρεται ρητώς ότι δεν υπάρχει εμπλοκή και συσχέτιση με την 717. Αυτά είναι θέματα τα οποία δεν τα αξιολογεί. Δεύτερον, ο κύριος Παπαδημητρίου σε διαδοχικές εμφανίσεις του σήμερα έχει πει ότι αν υπήρχε η 717. έχει κάνει κι άλλες εμφανίσεις, τότε προφανώς ενισχύεται η ασφάλεια των μεταφορών και περιορίζεται η πιθανότητα ενός δυστυχήματος.

Μάλιστα κάπου ανέφερε ότι δεν μηδενίζεται κιόλας και το τρίτο, που είναι το πιο ουσιαστικό για μένα.
Πράγματι, θα πρέπει διαρκώς να ενισχύουμε την ασφάλεια των μεταφορών, μεταξύ άλλων και με τα πλέον σύγχρονα συστήματα που υπάρχουν παγκοσμίως. Και μιλάμε για τη σηματοδότηση, την τηλεδιοίκηση δηλαδή την 717, κλπ.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι η χώρα και έχω εδώ τη σχετική έκθεση, Σεπτέμβριο του 2023, είχε τη διοίκηση και σηματοδότηση λειτουργική στο σύνολο του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας.
Αυτή που δεν έγινε 15 χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Βεβαίως τμήμα αυτής, εξ αιτίας του Ντάνιελ, καταστράφηκε και είναι αυτό το οποίο θα επισκευάσουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Αλλά η Πολιτεία, όπως είχε δεσμευτεί, βεβαίως με μεγάλη καθυστέρηση, το καλοκαίρι τέλος καλοκαιριού του 23, είχε σηματοδοτήσει και τηλεδιοίκηση, δηλαδή την 717, εγκατεστημένη και λειτουργική στο σύνολο του άξονα.
Σήμερα είναι στο 80% και στο υπόλοιπο κομμάτι υπάρχει μεγάλη ασφάλεια μετακίνησης».

Επίσης ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, επισήμανε πως: «Ακούγοντας την συνέντευξη Τύπου θα διαπιστώσατε ότι και άλλα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν στο ότι κάνουν και τα ίδια και οι οικογένειές τους και τα παιδιά τους, συχνή χρήση του ελληνικού σιδηροδρόμου, όπως κάνω και εγώ. Το 2024 766.000 μετακινήσεις έγιναν με τον ελληνικό σιδηρόδρομο και τον Ιανουάριο του 2025, 58.000 ήταν πέρσι, ενώ τον Ιανουάριο του 2024 ήταν 48.000.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στα βασικά πορίσματα τα οποία έχουν βγει από την έκθεση και τα οποία είναι στοιχεία ενίσχυσης της ασφάλειας, έχουμε ήδη συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εξηγούμαι.
Μιλήσατε για 17 συστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία ουσιαστική σύσταση από τον Ιούνιο του 2024.
Οι υπόλοιπες συστάσεις έχουν ενσωματωθεί στο πόρισμα. Ποια είναι αυτή η σύσταση; Αυτή η σύσταση είναι να υπάρχει ένα πρόσθετο σύστημα επικοινωνίας».

Στη συνέχεια ο υπουργός Μεταφορών τόνισε: «Η σύσταση ασφαλείας δεν είναι προς την κυβέρνηση. Η σύσταση ασφαλείας είναι προς τον ΟΣΕ και την Hellenic Train, ουσιαστικά δηλαδή προς τον ΟΣΕ.

Η σύσταση αυτή στην οποία αναφερόμαστε είναι προς το σιδηροδρομικό φορέα. Είναι προς τον ΟΣΕ. Και τι λέει; Λέει πήγαινε να βάλεις το GSMRστα τρένα για να μπουν τα τρένα θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με την Hellenic Train για να υπάρχει διαθέσιμο τροχαίο υλικό. Αυτό αναφέρεται μέσα στο πόρισμα ότι έγινε.

Συνεπώς θέλω να σας πω ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2022 το θέμα αυτό έχει αδειοδοτηθεί και το καλοκαίρι του 2023 έχω και τις δύο αποφάσεις, έχουμε αντίστοιχη αδειοδότηση και για το τροχαίο υλικό».

Και κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας: «Άρα και ως προς αυτή τη σύσταση μέχρι το καλοκαίρι του 2025 θα έχουμε το σύστημα σε όλο το σιδηροδρομικό άξονα από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη, με εξαίρεση το Τιθορέα – Δομοκός. Αυτό ως προς τη συγκεκριμένη σύσταση.
Τώρα οι άλλες συστάσεις, είναι ενσωματωμένες μέσα στο πόρισμα και πού αλλού; Στο σχέδιο δράσης. Ποιο είναι το σχέδιο δράσης;

Είναι αυτό που έχουμε συμφωνήσει τον Οκτώβριο του 2023 και απόρροια των Τεμπών έκανε συγκεκριμένες συστάσεις και μία έκθεση προόδου και βελτίωσης της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Ήρθε η ελληνική πολιτεία τον Απρίλιο του 2024 και συμφώνησε μαζί τους να προχωρήσει αυτές τις δράσεις μέχρι το 2026, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σε απόσταση δύο μηνών μεταξύ τους, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2024, να παραδίδουμε συγκεκριμένα πορίσματα και έκθεση προόδου».

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή