Η παράσταση «131» περιστρέφεται γύρω από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Μπετόβεν op. 131, ένα από τα τελευταία κουαρτέτα εγχόρδων, που ο συνθέτης ολοκλήρωσε: ένα έργο για το οποίο ήταν πολύ περήφανος και έκτοτε γοήτευσε τον κόσμο της μουσικής. Ο Σούμπερτ ζήτησε να παιχτεί αυτό το έργο λίγες μέρες πριν από το θάνατό του και φέρεται να παρατήρησε: «μετά από αυτό, τι μένει σε εμάς να γράψουμε;»
Το έργο αποτελείται από 7 μουσικά μέρη, καθένα με διαφορετικούς χαρακτήρες, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στοιχεία της ζωής. Ανάμεσα στα μουσικά μέρη, τα μέλη του Skazka Kwartet διαβάζουν επιστολές του Μπετόβεν, που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της ζωής του. Από ένα παθιασμένο ερωτικό γράμμα έως τη «Διαθήκη του Heiligenstadt», στην οποία ο συνθέτης σκεφτόταν να δώσει τέλος στη ζωή του, αλλά τελικά αποφασίζει να μην το κάνει γιατί είχε ακόμα πολλή μουσική να γράψει: δεν θα μπορούσε να φύγει από τον κόσμο πριν ολοκληρώσει αυτό που είχε ξεκινήσει…
- Lena ter Schegget, βιολί
- Dmitri Ivanov, βιολί
- Sam Tsai, βιόλα
- Emma Besselaar, τσέλο
29 Μαΐου 2025
Τρίτη, 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Music cultural hERItage TAlent
To MERITA είναι μια πλατφόρμα που παρέχει τη δυνατότητα προβολής των ευρωπαϊκών κουαρτέτων εγχόρδων καινοτομώντας, και βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα της μουσικής βιομηχανίας, αυξάνοντας την πρόσβαση και τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, προωθώντας την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.
Έχοντας κερδίσει το «Βραβείο Creative Europe – European Platforms 2021» και συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα MERITA συντονίζεται από το Le Dimore del Quartetto (Μιλάνο, Ιταλία) σε συνεργασία με 17 ιδρύματα και 12 ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα διαρκεί 3 χρόνια και περιλαμβάνει 38 κουαρτέτα εγχόρδων με συνολικά 152 καλλιτέχνες.
Μέσω της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας, προβάλλονται καλλιτέχνες και παρουσιάζονται πολιτιστικοί χώροι, ιστορικά σπίτια, εκπαιδευτικό υλικό, διαδικτυακές και δια ζώσης δραστηριότητες (π.χ. residencies) και προωθείται η διακρατική και διεθνής προώθηση νέων καλλιτεχνών, μελετών και ερευνών. Η πλατφόρμα στοχεύει επίσης να φέρει το νέο κοινό πιο κοντά στην κλασική μουσική και σε πολιτιστικούς οργανισμούς. Τέλος, το Merita φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς για μουσικούς δωματίου και επαγγελματίες του χώρου, αποτελώντας τη βάση για ένα νέο και διαρκές επιχειρηματικό μοντέλο.
Γαλλικές Σονάτες για βιολί και πιάνο reloaded!
Σονάτες των Debussy και Ravel καθώς και αριστούργηματα των Satie, Massenet, Chausson και Bizet-Hubay για βιολί και πιάνο. Με τον σολίστ Απόστολο Παληό στο πιάνο και την σολίστ Κατερίνα Χατζηνικολάου, εξάρχουσα της ΚΟΑ στο βιολί.
- Κατερίνα Χατζηνικολάου, βιολί
- Απόστολος Παληός, πιάνο
30 Απριλίου 2025
Τετάρτη, 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
C. Debussy: Σονάτα σε σολ ελάσσονα L.140
E. Satie: Gymnopedie No. 1
Gymnopedie No. 3
Gnossienne No. 1
M. Ravel: Σονάτα αρ. 2 σε σολ μείζονα M.77
Διάλειμμα
J. Massenet: Meditation (από την όπερα Thais)
F. Poulenc: Σονάτα σε ρε ελάσσονα FP119
G. Bizet – J. Hubay: Carmen Fantaisie
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Απόστολος Παληός
Γεννημένος στην Καρδίτσα o σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός χαρακτηρίστηκε ως «καταπληκτικός πιανίστας» (Cyprien Katsaris) και «ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα» (Y. Solomon).
Διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας με τους G. Sava και M. Tomas, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα και master με άριστα παμψηφεί και διάκριση, ενώ μελέτησε παράλληλα μουσική δωματίου και διεύθυνση ορχήστρας. Θήτευσε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως οι A. Ciccolini, M. Perahia, C. Katsaris, Y. Solomon, R. Szidon, Γ. Χατζηνίκος. Είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕKΠΑ.
Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Ι. Κωστόπουλου, Κόσμος εν Αρμονία, του Κρατιδίου της Σαξονίας, του Friedrich Ebert Stiftung και του ΙΚΥ και βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και κέρδισε το Βραβείο Gina Bachauer του Ιδρύματος World in Harmony. Από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής τού απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του καλύτερου νέου καλλιτέχνη της χρονιάς και του καλύτερου δίσκου από Έλληνα καλλιτέχνη.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτος, Χιλή, Η.Π.Α.) και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Βιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης Φιλαρμονική Όσλο, Auditorio de Falla Γρανάδας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Στις ηχογραφήσεις του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων συνεργασία με τη Naxos. Έχει συμπράξει επανειλημμένα με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και σημαντικές του εξωτερικού (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Orquesta Ciudad de Granada κ.ά.) και έχει πραγματοποιήσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων.
Πρώην μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora της Γερμανίας και του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, έχει διατελέσει λέκτορας πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς κύκλου συναυλιών Νέοι Κλασικοί.
(www.apostolos-palios.com)
Κατερίνα Χατζηνικολάου
Η βιολονίστρια Κατερίνα Χατζηνικολάου χαρακτηρίστηκε από την Rheinische Post ως μουσικός με “σπινθηροβόλο ζωντάνια και δεξιοτεχνία”. Από το 2023 κατέχει τη θέση ως εξάρχουσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Έχει διατελέσει ως εξάρχουσα στους Duisburger Philharmoniker στην Deutsche Oper am Rhein και στους Bergische Symphoniker. Τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποίησε το σολιστικό της ντεμπούτο με τον θρυλικό μαέστρο Christoph Eschenbach στις Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας. Ως σολίστ έχει προσκληθεί να παίξει στη Φιλαρμονική της Κολωνίας, στο Carnegie Hall, στην Tonhalle του Ντίσελντορφ, στο rbb- Rundfunksaal του Βερολίνου, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στην Beethovenhalle της Βόννης, στην Laeiszhalle του Αμβούργου, στην Liederhalle της Στουτγάρδης και στη Ruhrtriennale. Έχει εμφανιστεί με τη Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Bremerhaven, τη Philharmonie Südwestfalen, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Neues Rheinisches Kammerorchester Köln an Neue Philharmonie Westfalen και την Cognimus Kollektiv. Η Κατερίνα είναι νικήτρια του πρώτου βραβείου των Golden Classical Music Awards, του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής eMuse, του Διεθνούς Διαγωνισμού Thöne και βραβευμένη στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής του Λονδίνου, του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Σολίστ και του βραβείου Alois Kottmann. Επιπλέον, έλαβε υποτροφίες από το Tarisio Auctions, το Ίδρυμα Horst και Gretl Will και το Ίδρυμα Franz και Christel Kuhlmann. Έχει λάβει υποτροφία από το “Yehudi Menuhin – Live Music Now” και της έχει απονεμηθεί η υποτροφία NRW, το ταμείο υποτροφιών E.ON και μια υποτροφία DAAD. Η Κατερίνα ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στην Ελλάδα (Γουμένισσα/Κιλκίς) και συνέχισε τις σπουδές της με την Αμερικανίδα βιολονίστα Monique Mead και στο Pre-College στο Robert Schumann Hochschule Düsseldorf με τον καθ. Alexander Kramarov. Είναι αποφοίτρια Master της Hochschule für Musik und Tanz της Κολωνίας όπου σπούδασε “Σόλο βιολί” με τον καθηγητή Α. Δασκαλάκη καθώς και Μουσικολογία με έμφαση στην Καλλιτεχνική ανάπτυξη και προβληματισμό”. Παράγει και δημοσιεύει τα δικά της μουσικά βίντεο που αντανακλούν τη δημιουργικότητά της και σηματοδοτούν το έργο της ως ακούραστης εξερευνήτριας με μεγάλη επιθυμία να προσφέρει νέες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις.
Μεγάλοι συνθέτες «συναντούν» τον Johann Sebastian Bach
Ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης, παρουσιάζει ένα νέο ρεσιτάλ αφιερωμένο σε μεταγραφές για πιάνο μεγάλων συνθετών με επίκεντρο τον J. S. Bach. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του J. S. Bach, όπως την διάσημη τοκάτα και φούγκα σε ρε ελάσσονα (για εκλ. Όργανο) σε μεταγραφή του F. Busoni, την Αγγλική σουίτα Νο. 2, χορικά και καντάτες σε μεταγραφή για πιάνο από τον W. Kempff και του A Siloti. Επίσης ο πιανίστας θα ερμηνεύσει lieder του Fr. Schubert, καθώς και τον «Θάνατο της Ιζόλδης» από την όπερα «Τριστάνος & Ιζόλδη» του R. Wagner σε μεταγραφή για πιάνο του Fr. Liszt.
Άρης Γραικούσης, πιάνο
8 Μαΐου 2024
Πέμπτη, 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ
ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ | «Στην αρχή του τραγουδιού των δέντρων» | Τραγούδια, ποίηση και μουσική της Άνοιξης
Η ποίηση της φύσης, η ποίηση της άνοιξης γύρω και μέσα μας. Οι ψίθυροι των φυλλωμάτων και των φύλλων της καρδιάς μας, τα πολλά επίπεδα της ποίησης μέσα από τα ασπρόμαυρα πλήκτρα, ενός πιάνου, μέσα απ’ τα χρώματα της ανθρώπινης φωνής. Μελωδίες που οδηγούν αισθήσεις και όνειρα προς ένα ατελεύτητο έαρ.
Τραγούδια των F.Schubert, R.Schumann, F.Mendelsohn, J.Brahms, C.Debussy, Γιώργου Κουρουπού, Στάθη Γυφτάκη και Τάσου Ρωσόπουλου.
- Θεοδώρα Μπάκα, τραγούδι
- Μαρία Παπαπετροπούλου, πιάνο
- Ιουλίτα Ηλιοπούλου, απαγγελία
9 Μαΐου 2025
Παρασκευή, 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ