Η γκαλερί ALMA σας προσκαλεί στην έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη και του Ιάσονα Καραΐνδρου “ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ”
- Τοποθεσία: Γκαλερί ALMA, Σκουφά 24Α Κολωνάκι
- Εγκαίνια: Πέμπτη 10/04, 19:00 – 22:00
- Διάρκεια: 10 Απριλίου 2025 – 10 Μαΐου 2025
- Επιμέλεια: Μανώλης Χάρος, Μαρία Αλμπάνη

Ianna Andréadis, Sea, 120×120 cm, acrylics, 1996
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Προτείνοντας λοιπόν αυτό το ραντεβού στην Αθήνα, σκόπευα να δω (και να δείξω σαν επιμελητής της έκθεσης) αυτά τα έργα που γεννήθηκαν, όχι περιστασιακά σε μια τυχαία παραμονή, αλλά προήλθαν από το εκεί που έχει μέσα του το εδώ. Και των δύο τα έργα αναφέρονται στο φως. Ή πάντως παρακολουθούν το φως. Οι σκιές των πουλιών στην πόλη, οι σκιές των αγαλμάτων στην μνήμη. Πόσο φιλοσοφικό μοιάζει το βλέμμα και των δύο, με αυτόν τον τρόπο που οι Γάλλοι συνηθίζουν να μας αποδίδουν, πως τάχα όλη μας η σκέψη πηγάζει από την σκέψη της λαμπρής αρχαιότητας.
Σίγουρα υπάρχει μια βάση σε αυτό, ίσως όχι με τον τρόπο που το λένε, αλλά σίγουρα με τον τρόπο που το βλέμμα και οι παραστάσεις μας διαμορφώνουν σαν Έλληνες καλλιτέχνες. Να όμως πως τελικά, από διαφορετικούς δρόμους και με διαφορετικές στάσεις, και τους δυο τους γοητεύει το φως που είτε υποδηλώνει τα λαμπρά αγάλματα των αρχαίων θεών, στα έργα του Ιάσονα, είτε αναφέρεται στο φως της γης και της θάλασσας, στα έργα της Γιάννας. Και οι δυο αναφέρονται στο φως που διαμορφώνει την πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται τα μάτια μας και αποκτά νόημα στις διεργασίες του νου μας. Και μπορεί να φέρουν μέσα τους σημεία και αναφορές από την γνώση και τα ταξίδια τους (όπως η χρήση του μαύρου μελανιού στην Γιάννα ή το κλειδί του Γαλιλαίου το έργο του Ιάσονα, τόσο φορτισμένα από πολιτισμούς έργα και των δύο), όμως διατηρούν πάντα την φρεσκάδα των ωραίων καλλιτεχνημάτων.
Τις Μούσες των Καλών Τεχνών έχουν υπηρετήσει στο έργο τους και οι δύο με πίστη και συνέπεια για πολλά χρόνια. Και είναι στιγμή, στις τόσο πολυποίκιλα φορτωμένες προσωπικές πορείες και των δυό τους, αυτό το ραντεβού στην Αθήνα, αυτή η συνάντηση φίλων που δείχνει ο καθένας τι κουβαλά μαζί του.