Στην Ουάσιγκτον θα ταξιδέψει την Παρασκευή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή για να υπογράψει την συμφωνία για τις σπάνιες γαίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η ουκρανική εφημερίδα Economic Pravda επικαλέστηκε μια εκδοχή της συμφωνίας με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία το Κίεβο θα κατέβαλε το 50% των εσόδων από τους κρατικούς φυσικούς πόρους του σε ένα ταμείο που θα επένδυε στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συμφωνία απουσιάζουν οι αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, για τις οποίες φέρεται να πίεζε το Κίεβο.
Αλλά δεν αναφέρει επίσης το ποσό των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητούσε ο Τραμπ ως αποζημίωση για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο στην απόκρουση της εισβολής της Μόσχας.
Οι ουκρανικές Αρχές ανέφεραν ότι η συμφωνία έχει εγκριθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Εξωτερικών και πλέον είναι εξαιρετικά πιθανή μια επίσκεψη Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, το προσεχές διάστημα.
Η αντιπρόεδρος και υπουργός Δικαιοσύνης Όλγα Στεφανίσινα είπε στους FT ότι «η συμφωνία για τα ορυκτά αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου», υπονοώντας ότι η συμφωνία εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει στην Ουκρανία 300 έως 350 δισ. δολάρια. «Θέλουμε να πάρουμε πίσω αυτά τα χρήματα. Βοηθάμε τη χώρα να ξεπεράσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά οι Αμερικανοί φορολογούμενοι τώρα θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».
Ποια ορυκτά έχει στην πραγματικότητα η Ουκρανία
Υπολογίζεται ότι περίπου το 5% των παγκόσμιων «κρίσιμων πρώτων υλών» βρίσκεται στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων:
- 19 εκατομμύρια τόνοι αποθεμάτων γραφίτη, ο οποίος χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα
- Το ένα τρίτο όλων των ευρωπαϊκών αποθεμάτων λιθίου, το βασικό συστατικό των μπαταριών.
Πριν από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια, η Ουκρανία παρήγαγε επίσης το 7% του παγκόσμιου ποσοστού τιτανίου, που χρησιμοποιείται στις κατασκευές για τα πάντα, από αεροπλάνα μέχρι σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Η ουκρανική γη περιέχει επίσης σημαντικά κοιτάσματα σπάνιων γαιών, μια ομάδα 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων, ανεμογεννητριών, ηλεκτρονικών ειδών και άλλων προϊόντων ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο κόσμο.