Παπαστεργίου: Η Ευρώπη έχασε το πρώτο τρένο της τεχνητής νοημοσύνης – Τώρα να μη χάσει το δεύτερο

AI, Youth Pass και ψηφιοποίηση στη Δικαιοσύνη

by Times Newsroom

Μια ψηφιακή επανάσταση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Δημόσια Διοίκηση, με τη Δικαιοσύνη να εισέρχεται επιτέλους στην ψηφιακή εποχή και με νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να προετοιμάζουν το έδαφος για ένα διαφορετικό αύριο.

Από την κατάργηση των πιο δημοφιλών πιστοποιητικών μέχρι τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων μέσω του AI Factory, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» το σχέδιο που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή.

«Η Ευρώπη έχασε το πρώτο τρένο, τώρα προσπαθεί να μη χάσει και το δεύτερο»

Μιλώντας για το AI Factory, ο Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε πως πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία αυτόνομων οικοσυστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ικανών να δώσουν λύσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η Ευρώπη είδε ότι πρέπει να στήσουμε δικά μας οικοσυστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Δεν αρκεί να έχουμε μόνο υποδομές – που ήδη δημιουργούνται μέσω του “Δαίδαλου” – αλλά πρέπει να βοηθήσουμε νέους ανθρώπους, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια να οργανωθούν και να χτίσουν εφαρμογές πάνω σε αυτά».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας, οι οποίες μπορούν πλέον να δοκιμάζουν τις καινοτόμες ιδέες τους πάνω σε ισχυρές υπολογιστικές υποδομές δωρεάν, με πρόσβαση σε ανώνυμα δεδομένα, χωρίς να χρειάζεται να αναζητούν εξωτερικούς πόρους.

Τεχνητή νοημοσύνη και Δικαιοσύνη: ξεκίνησε η σάρωση εκατομμυρίων φακέλων
Μία από τις πιο καθυστερημένες πτυχές του Δημοσίου εισέρχεται ταχέως στην ψηφιακή εποχή: η Δικαιοσύνη. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός:

«Στα υπόγεια έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση. Αυτή τη στιγμή σκανάρουμε εκατομμύρια έγγραφα, ώστε υποθέσεις που βρίσκονται ακόμα σε χαρτί να διακινούνται πλέον ψηφιακά».

Παρότι η Δικαιοσύνη ήταν αρχικά διστακτική, ο ίδιος θεωρεί πως τώρα έχει κατανοήσει τα οφέλη, ειδικά μετά την επιτυχία εφαρμογών όπως το ψηφιακό πινάκιο. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αντιληφθεί το πόσο γρήγορα θα γίνεται η δουλειά και πόσο μπορούν να βοηθηθούν υπάλληλοι και δικαστικό σώμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος στα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές αφορά την κατάργηση δύο από τα πιο συχνά απαιτούμενα πιστοποιητικά: το γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.

«Δημιουργούσαμε πιστοποιητικά για οποιονδήποτε λόγο. Τώρα δεν θα τα ζητάμε ξανά από τον πολίτη. Η σχετική εγκύκλιος θα σταλεί σύντομα σε όλες τις υπηρεσίες», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, αλλά είναι μόνο η αρχή.

Στόχος είναι να καταργηθούν και τα υπόλοιπα από τα 10 πιο δημοφιλή πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ, αρκεί να μπορούν να ανακτηθούν μέσω διαλειτουργικότητας από τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου.

Με 2.200 ψηφιακές υπηρεσίες ήδη σε λειτουργία, το επόμενο βήμα είναι η βελτιστοποίηση και απλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται και να εξυπηρετείται πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή