Ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης, συνεχίζοντας την πολυετή συνεργασία του στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, ερμηνεύει τα 24 πρελούδια έργο 11 του Αλεξάντρ Σκριάμπιν, καθώς και το διάσημο πρελούδιο Νο. 15 εργ.28 (Της βροχής) και τις Μπαλάντες Νο. 1 εργ.23 και Νο. 4 εργ. 52 του Frédéric Chopin.
Πιάνο: Άρης Γραικούσης
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
Ώρα: 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αλεξάντρ Σκριάμπιν(1872 – 1915)
- 24 preludes op. 11/ 24 Πρελούδια έργ. 11
- No. 1 in C major – Vivace
- No. 2 in A minor – Allegretto
- No. 3 in G major – Vivo
- No. 4 in E minor – Lento
- No. 5 in D major – Andante cantabile
- No. 6 in B minor – Allegro
- No. 7 in A major – Allegro assai
- No. 8 in F♯ minor – Allegro agitato
- No. 9 in E major – Andantino
- No. 10 in C♯ minor – Andante
- No. 11 in B major – Allegro assai
- No. 12 in G♯ minor – Andante
- No. 13 in G♭ major – Lento
- No. 14 in E♭ minor – Presto
- No. 15 in D♭ major – Lento
- No. 16 in B♭ minor – Misterioso
- No. 17 in A♭ major – Allegretto
- No. 18 in F minor – Allegro agitato
- No. 19 in E♭ major – Affettuoso
- No. 20 in C minor – Appassionato
- No. 21 in B♭ major – Andante
- No. 22 in G minor – Lento
- No. 23 in F major – Vivo
- No. 24 in D minor – Presto
Frédéric Chopin (1810 – 1849)
- Ballade No. 1 op. 23 in G minor/Μπαλάντα Νο. 1 έργ 23 σε Σολ ελάσσονα.
- Prelude No. 15 op.28 “Raindrop” in d flat major/Πρελούδιο Νο. 15 .εργ 28 σε Ρε ύφεση ελάσσονα «Tης βροχής»
- Ballade No. 4 op. 52 in F minor/Μπαλάντα Νο 4 έργ 52 σε Φα ελάσσονα
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Άρης Γραικούσης
Ο Άρης Γραικούσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο )Τάξη κας Ρ. Σχοινά). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του( Master of Music) με άριστα, στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Γερμανία, στο Detmold, Hannover, Bielefeld, Wittmund, Paderborn, Essen, Dortmund, Herford, Bochum καθώς και στην Πολωνία στο Gdansk. Στην Ελλάδα: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη, Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Ίδρυμα Κακογιάννη, καθώς και στα Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, Φεστιβάλ Χανίων, Φεστιβάλ Σύμης, ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, Ιστορικό Μουσείο Ύδρας, «Αίθουσα του Βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Επιγραφικό μουσείο και σε άλλες διοργανώσεις ανά την Ελλάδα. Έχει συμπράξει ως σολίστ την ορχήστρα δωματίου της Ακαδημίας του Detmold και την Συμφωνική Πειραματική Ορχήστρα Ρεθύμνου. Σημαντική ήταν η συναυλία για την «Πανσέληνο του Αυγούστου» το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, έχει διακριθεί σε διαγωνισμό της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ. Στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην «Πατριαρχική Μεγάλη Του Γένους Σχολή», πραγματοποίησε ρεσιτάλ όπου του απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες για την καλλιτεχνική του παρουσία, από τον διευθυντή της Μεγάλης του Γένους και τον εκδότη της εφημερίδας «Ηχώ» για τα τρία χρόνια Πανελλαδικής της κυκλοφορίας.Τα ρεσιτάλ του «Μουσικοί συσχετισμοί» «F. Chopin, Polonaises & Nocturnes» «L. V. Beethoven, στη βασιλεία του Ντο» «F. Chopin, Tristesse» «Φιλελληνική μουσική – Το πιάνο και η επανάσταση» και «Γερμανικός Ρομαντισμός», έχουν αποσπάσει θερμές κριτικές στον Πανελλαδικό τύπο. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο 2018, έπαιξε προς τιμήν του τιμώμενου (Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας) Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια πιάνου σε σπουδαστές όλων των επιπέδων, σε Ωδεία ανά την Ελλάδα. Έχει πολλές συνεργασίες με τραγουδιστές/στριες στο κλασικό και σύγχρονο τραγούδι, με ρεπερτόριο από opera, Lieder, jazz, tangos και Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου διαγωνισμού πιάνου της musicArte. Έχει συμπράξει σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις κι αναλόγια, με τις ηθοποιούς Μαριέττα Ριάλδη, Όλγα Τουρνάκη, Ανδρομάχη Δαυλού, Μάγδα Μαυρογιάννη και Μάνια Παπαδημητρίου. Διδάσκει πιάνο στο ωδείο και καλλιτεχνικό κέντρο «Μουσικοί ορίζοντες».
ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ:
Αφιέρωμα στον Franz Schubert
Ο καταξιωμένος σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός, συνεχίζοντας την πολυετή συνεργασία του με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, παρουσιάζει ένα πιανιστικό αφιέρωμα στον σπουδαίο εκπρόσωπο του ρομαντισμού, Franz Schubert, με κύριο άξονα την επική του σονάτα σε Λα ελάσσονα, Έργ. 42 και τη δεξιοτεχνική Φαντασία του Οδοιπόρου, συνοδευόμενα από μικρότερα πιανιστικά του αριστουργήματα.
Πιάνο: Απόστολος Παληός
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
Ώρα: 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ
Tales of Sitar
Μια μουσική – χοροθεατρική παράσταση με ήχους, εικόνες, χορό, χρώματα, λόγο, ρυθμούς και εικαστικές γλυπτικές μορφές, που μας μεταφέρουν στη μακρινή Ανατολή, μέσα από το κάτοπτρο του δυτικού πολιτισμού, πέρα από τα όρια του χρόνου και των αποστάσεων.
- Σκηνοθεσία, χορογραφία, εικαστική επιμέλεια: Τάκης Λουκάτος
- Μουσική σύνθεση, ερμηνεία, ενορχήστρωση: Ιάσονας Ψαράκης
- Σκηνοθεσία Films – Video Art: Ιάσονας Ψαράκης, Νικόλας Γκίνης, Rija Yousuf
- Μουσική σύνθεση: Tansen, Ali Akbar Khan, Ιάσονας Ψαράκης
- Κείμενα: Απόστολος Παύλος, Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, Ζαν Κοκτώ, Τάκης Λουκάτος
- Παραγωγή: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ (ΑΜΚΕ)
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
Ώρα: 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ