Από την Μαλαισία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα τις ασιατικές χώρες να ενωθούν για να αντισταθούν στη γεωπολιτική αντιπαράθεση, τη μονομέρεια και τον προστατευτισμό, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος στοχεύει να εδραιώσει δεσμούς με ορισμένους από τους στενότερους γείτονες της Κίνας, εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Αυτή η περιοδεία, που ξεκίνησε από το Βιετνάμ, και θα καταλήξει στην Καμπότζη, έρχεται καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να οργανώσει μια συντονισμένη απάντηση στον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμφωνα με τους αναλυτές οι κρατικές επισκέψεις Σι στοχεύουν να ενισχύσει τον ρόλο της Κίνας ως αξιόπιστου και «μη ηγεμονικού» εταίρου.
Ο Σι έγινε δεκτός σήμερα από τον βασιλιά της Μαλαισίας, σουλτάνο Ιμπραήμ στο παλάτι Ιστάνα και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ανουάρ Ιμπραήμ.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, δήλωσε ο Σι αφού μετά την υπογραφή 31 συμφωνιών με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας. Οι συμφωνίες αφορούν τομείς, από το εμπόριο, τις αναδυόμενες τεχνολογίες, τον τουρισμό μέχρι τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τη γεωργία.
«Μπροστά στους κλυδωνισμούς στην τρέχουσα διεθνή τάξη και την οικονομική παγκοσμιοποίηση, τα δύο έθνη μας θα σταθούν ενωμένα με άλλες χώρες της περιοχής για να αντισταθούν από κοινού στα υπόγεια ρεύματα της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, να πάνε κόντρα στα ρεύματα της μονομέρειας και του προστατευτισμού και να διαφυλάξουν τις ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης στο κοινό μας ασιατικό σπίτι», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος σε μια εκδήλωση μαζί με τον Ανουάρ.
Από την πλευρά του ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Κίνα παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Μαλαισίας και συνεχίζει να είναι ένας «λογικός, ισχυρός και αξιόπιστος» σύμμαχος εν μέσω αναταραχής στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μαλαισίας από το 2009, με το συνολικό εμπόριο να ανερχόταν πέρυσι σε 110 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Κουάλα Λουμπούρ.
Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν εμπλακεί σε μπραντεφέρ αφότου ο Τραμπ εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε τελωνειακούς δασμούς ως και 145% στο μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών προϊόντων που εισάγει η χώρα του. Η Κίνα ανταπέδωσε με επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα που εισάγει.
Οι δέκα χώρες μέλη του περιφερειακού μπλοκ της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συμπεριλαμβάνουν το Βιετνάμ και τη Μαλαισίας, θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα από τους αμερικανικούς δασμούς, τους οποίους η Ουάσινγκτον πάγωσε για 90 ημέρες. Αν τελικά εφαρμοστούν αυτοί οι δασμοί, το Βιετνάμ θα αντιμετωπίσει δασμό 46% στις εξαγωγές του στις ΗΠΑ, ενώ η γειτονική Καμπότζη, ένας σημαντικός παραγωγός ρούχων χαμηλού κόστους για μεγάλες δυτικές μάρκες, θα υπόκειται σε δασμό 49%. Στη Μαλαισία θα επιβληθεί χαμηλότερος δασμός ύψους 24%.