- ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Τις τελευταίες μέρες όλο και πιο συχνά εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές η Άννα Διαμαντοπούλου για να εκφράσει την επιθυμία της να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ. “Κάποιος πρέπει να μπει μπροστά και να εμπνεύσει τον κόσμο, να δώσει τα εχέγγυα τι έχει κάνει και τι θα κάνει”.
Ακόμα δεν ξέρουμε ποιοι στοιχίζονται μαζί της. Στελέχη του Κινήματος ή θ’αναρωτηθεί ο αφελής οπαδός, ποιος ή ποιοι την σπρώχνουν για ν’ αναλάβει ρόλο και μάλιστα αρχηγικό! Εκ προοιμίου δεν φαίνεται και τόσο αθώο το ξύπνημα μιας “επιθυμίας” να εμπλακεί ενεργά στην πολιτική και μάλιστα να κάνει αγώνα για τη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ.
Ήδη κάποιοι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ως μεγάλη είδηση τον ερχομό της στην κούρσα για την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος. Και μάλιστα την θεωρούν και ως “μεγάλη προσωπικότητα”! Όμως δεν είναι δυνατόν να ξεχάσει κανείς ότι η κ. Διαμαντοπούλου εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ, αφού απέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 2012, όταν αρχηγός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τότε αποφάσισε να τραβήξει τον δικό της δρόμο. Με τη φράση «αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει» ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Κίνημα και ίδρυσε τον δικό της πολιτικό φορέα με τίτλο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την αποχώρησή της από το Κίνημα μέχρι σήμερα δεν έκανε ποτέ μια δήλωση στήριξης και υπήρξαν πολλές αφφορμές, αλλά άπειρες φορές ο όνομά της αναφερόταν στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ως υποψήφια για ναα μπει σε κυβερνητικό σχήμα της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά ουδέποτε υπήρξε δήλωσή της που να αρνείται ή να δηλώνει πως η θέση της είναι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Με τον τρόπο της και τις συνεχείς εμφανίσεις της στην τηλεόραση όπου την καλούσαν, καθότι φαινόταν ότι δεν βρισκόταν μακριά από τον “μεταρρυθμιστή” Μητσοτάκη, η εν γένει στάση της έδειχνε ανοχή και υποστήριξη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε προτείνει για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ και την εξεθείαζε. Φυσικά, η Διαμαντοπούλου είχε βρεθεί στην τελική τριάδα των υποψηφίων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, αλλά τελικά είχε αποσυρει την υποψηφιότητά της διότι όπως έλεγε, ήθελε να «διευκολύνει τη συναίνεση στη διαδικασία επιλογής» για να διεκδικήσουν στο τέλος την εκλογή η Σουηδή Cecilia Malmström και ο Αυστραλός Mathias Cormann.
Θα μπορούσε να μας παραθέσει η ίδια μια δήλωσή της για την ακρίβεια, για την υπερφορολόγηση, για το χάλι της υγείας, για τη στεγαστική κρίση, για τις “εκπτώσεις” στη Δημοκρατία (παρακολουθήσεις, έλεγχος της Ενημέρωσης κλπ)… Οι παρακολουθήσεις ήταν πρόβλημα μόνο του Ανδρουλάκη; Η Διαμαντοπούλου δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει; Πώς θα δικαιολογήσει τώρα τη σιωπή της όλο αυτό το διάστημα που διαρκώς φαινόταν ότι στηρίζει τα πεπραγμενα της κυβέρνησης της Δεξιάς;
Σε πρόσφατη συνέντευξή της, αρακτήρισε ευεργετικό το διάστημα που ήταν εκτός των κομματικών πραγμάτων, σχολιάζοντας πως “όταν είσαι συνέχεια σε ένα κόμμα, ιδρυματοποιείσαι”. Γι’ αυτό είχε θεωρήσει καλό να βγει από το “ίδρυμα” και να ξαναμπεί τώρα που το ίδρυμα έχει αεριστεί!!! Δήλωσε και πάλι πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια και ότι την ενδιαφέρει και δεν θα είναι “απούσα σε αυτή την ιστορία”. Τι είναι αυτή η “ιστορία” – μπορεί να το κάνει πιο λιανά; Τώρα βλέπει το… τυράκι;; Διέψευσε ωστόσο μαζεύει υπογραφές για την υποψηφιότητά της, ενώ έστρεψε τα βέλη της στους “κομματικούς μηχανισμούς”, οι οποίοι “μας έφεραν εδώ που μας έφεραν”.
Σύμφωνα με το άρθρο 28 (κεφ. 9ο) του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο).