Αφίσα για τον εορτασμό της δεύτερης επετείου του Πολυτεχνείου, 1975. ΑΣΚΙ / Συλλογή αφισών
Νοέμβριος στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
ΕΚΘΕΣΗ ΑΣΚΙ-ΙΣΕΤ
«Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981»
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας/Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης/ΙΣΕΤ, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της θεματικής έκθεσης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που παρουσιάζεται στο κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, διοργανώνει από τις 29 Οκτωβρίου 2024 έως τις 10 Ιανουαρίου 2025 έκθεση αφίσας, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).
Η αρχειακού χαρακτήρα έκθεση με τίτλο «Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981» θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του ΙΣΕΤ (Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα) με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Οι επιλεγμένες αφίσες από τα ΑΣΚΙ, το ΙΣΕΤ και άλλους φορείς και συλλογές, αφηγούνται ιστορίες από μια συναρπαστική περίοδο. Οι αντιδικτατορικές αφίσες με το ανοιχτό τους κάλεσμα σε αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και αντίσταση στην καταπίεση, διασταυρώνονται με τα αιτήματα για γρήγορη εδραίωση της Δημοκρατίας, τιμωρία των ενόχων και αποχουντοποίηση. Δίπλα τους οι μεταπολιτευτικές αφίσες με τα χρωματιστά μότο τους διεκδικούν περισσότερη δημοκρατία και ελευθερίες. Οι αφίσες από την εικαστική δράση των καλλιτεχνών σχηματοποιούν την εικαστική απόδοση του δημοκρατικού αιτήματος. Τις σπάνιες πολιτικές και καλλιτεχνικές αφίσες πλαισιώνουν φωτογραφικά ντοκουμέντα, μοναδικά αντικείμενα διαφορετικών εποχών και οπτικοακουστικά τεκμήρια σε μια πολυθεματική συνομιλία για τις ιδέες, την καλλιτεχνική έκφραση και τη Δημοκρατία.
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί δημόσιο πρόγραμμα και θεματικές ξεναγήσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση εδώ
Διάρκεια έκθεσης: 29 Οκτωβρίου 2024 – 10 Ιανουαρίου 2025.
Η έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αποτελεί ένα συνολικό εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 55 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών. Περιλαμβάνει 140 εικαστικά έργα, από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και αφίσες, βιντεοπροβολές, performances. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα καθώς και μια performance.
Δείτε περισσότερα για την έκθεση και τη λίστα των καλλιτεχνών εδώ
Μπορείτε να αγοράσετε τον κατάλογο της Δημοκρατίας από το πωλητήριο της Εθνικής Πινακοθήκης.
Επόμενες ξεναγήσεις από την διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ:
Κυριακές, 17 & 24 Νοεμβρίου, Ώρα: 12.30.
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ
11 Ιουλίου 2024 – 2 Φεβρουαρίου 2025
Κεντρικό Κτήριο – Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων – «Ίδρυμα Αντώνιος
Ε. Κομνηνός»
Χώρος: Κεντρικό κτήριο – Περιοδική έκθεση, Ημερομηνία: Σάββατο 16 Νοεμβρίου,
Ώρα: 12:00
Κρατήσεις θέσεων: [email protected]
«17 Νοεμβρίου 1973». Γιαγάδες, παπούδες και εγγόνια που θα επιλέξουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να αφουγκραστούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και να ανιχνεύσουν τα γεγονότα που εξιστορούν τα έργα τέχνης ενώ κουβεντιάζουν σιωπηλά στις αίθουσες του Μουσείου.
Χώρος: Κεντρικό κτήριο – Μόνιμες Συλλογές & Περιοδική έκθεση, Ημερομηνία: Κυριακή 10 Νοεμβρίου, Σάββατο 16 Νοεμβρίου, Ώρα: 11:00
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected]
Ηλικίες : 8-17 ετών (απαραίτητη η συνοδεία παιδιών)
Ένα κοπάδι πυγολαμπίδες στην Εθνική Πινακοθήκη
Με οδηγό τις μουσικές από το δίσκο του Μάνου Λοϊζου Ένα Κοπάδι Πυγολαμπίδες, τα παιδιά περιηγούνται στην περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, σε επιμέλεια της Διευθύντριας του μουσείου, Συραγώς Τσιάρα. Πώς συνδέονται τα Λίγα Γαρούφαλλα (1983) του Λοϊζου με τα Γαρύφαλλα (1969) του Βλάση Κανιάρη; Ποια είναι η «δική του ιστορία» που είχε ο Δρόμος και πώς αποτυπώνεται στο έργο του Μάριου Βατζιά Πολυτεχνείο (1975); Τι σχέση έχει το έργο της Νίκης Καναγκίνη Η Σιωπή δεν είναι χρυσός (1974) με τη μελωδία του Ακορντεόν; Μέσα από τις μουσικές συνθέσεις του Μάνου Λοϊζου και τα εικαστικά έργα μερικών από τους σημαντικότερους ζωγράφους των περασμένων δεκαετιών που φιλοξενούνται στην έκθεση, ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας του Πολυτεχνείου στη Νεοελληνική ζωγραφική.
Χώρος: Κεντρικό Κτήριο – Περιοδική έκθεση, Ημερομηνία: Σάββατο 16 Νοεμβρίου, Ώρα: 12:30
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected]
Ηλικία: 6-8 ετών (απαραίτητη η συνοδεία παιδιών)
Η δημοκρατία των πουλιών και Η Πινακοθήκη των συναισθημάτων
Η δημοκρατία των πουλιών
Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ – Περιοδική έκθεση, Ημερομηνία: Σάββατο 2 Νοεμβρίου, Ώρα: 12.00
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected]
Ηλικία: 4-8 ετών (απαραίτητη η συνοδεία παιδιών)
Πινακοθήκη των συναισθημάτων
Χώρος: Μόνιμες Συλλογές ΕΠΜΑΣ, Ημερομηνία: Σάββατο, 23 Νοεμβρίου,
Ώρα: 12:00
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Διεύθυνση Συντήρησης και Αποκατάστασης έργων τέχνης της ΕΠΜΑΣ: Αγνή Τερλιξή, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη και Ελίνα Καβαλιεράτου, Συντηρήτρια έργων τέχνης- Μουσειολόγος , σε συνεργασία με τη Χριστίνα Μπότσου, Μουσειοπαιδαγωγό ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected]
Ηλικίες : 6-12 ετών (απαραίτητη η συνοδεία παιδιών)
*Κόστος για τους συνοδούς στα εκπαιδευτικά προγράμματα: 5 €
Δείτε εδώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο για τα σχολεία
Εκπαιδευτικά προγράμματα & θεματικές ξεναγήσεις
Χώρος: Εθνική Γλυπτοθήκη, Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, ώρα 11.00
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected]
Ηλικίες : 6-12 ετών (απαραίτητη η συνοδεία παιδιών)
Θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση
Ο νέος κύκλος θεματικών ξεναγήσεων στη μόνιμη έκθεση της Εθνικής Γλυπτοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων, ξεκίνησε με επιτυχία τον Οκτώβριο και συνεχίζεται και το Νοέμβριο.
Τετάρτες, 6 & 20 Νοεμβρίου, ώρα 18:00
Σχεδίαση & διεξαγωγή: Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής
Σχεδίαση & διεξαγωγή: Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Συνεχίζονται μέχρι το τέλος του 2024 τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Παραρτήματος για μαθητές όλων των βαθμίδων. Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από περιήγηση των μαθητών σε έργα – κλειδιά, και στη συνέχεια ακολουθεί δημιουργικό εργαστήριο (ζωγραφική, κατασκευές, φωτογραφία κλπ).
Σχεδίαση & διεξαγωγή: Μαρίνα Παπασωτηρίου, επιμελήτρια του Παραρτήματος, εξειδικευμένη μουσειοπαιδαγωγός.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες
Το Παράρτημα Σπάρτης παρουσιάζει το Νοέμβριο ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά σχολικής ηλικίας, με αφορμή τις μόνιμες εκθέσεις «Στου Όθωνα τα χρόνια», «Η Άνοιξη στην Πινακοθήκη», «Μαθαίνοντας Ιστορία μέσα από την Τέχνη», «Μια ιστορία για το μπλε» και «100 χρόνια Σουρεαλ – ισμός» αλλά και την περιοδική έκθεση «Λάκωνες Καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης».
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ
Σχεδίαση & διεξαγωγή: Μόνικα Διαμαντή, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος

ΑΣΚΙ / Συλλογή αφισών


