Η βράβευση German Design Award Winner 2025 αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις παγκοσμίως καθώς τα German Design Awards αποτελούν τα κορυφαία βραβεία του Γερμανικού Συμβουλίου Design. Με την παγκόσμια εμβέλειά τους και τη διεθνή απήχησής τους, αποτελούν από τα πιο αναγνωρισμένα διεθνή βραβεία design σε όλους τους κλάδους.
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το έργο εδώ.
στο πλαίσιο των 2025 Design & Build Awards
της Potiropoulos+Partners
σε όλο το φάσμα των έργων που πραγματοποιεί
Το βραβείο “Most Innovative Architecture Practice 2025 – Greece” αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης, της καινοτομίας και της αριστείας της Potiropoulos+Partners σε όλο το φάσμα των έργων που σχεδιάζει. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου επιλογής, το περιοδικό διασφαλίζει ότι οι παραλήπτες ανταμείβονται για την αριστεία τους βάσει κριτηρίων σε συγκεκριμένο κάθε φορά τομέα. Σε κάθε νικητή παρέχεται ένας εξατομικευμένος τίτλος που αντικατοπτρίζει με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο τα επιτεύγματα και τις δεξιότητές του. Τα βραβεία δεν βασίζονται σε υποψηφιότητες, αλλά στις επιλογές που κάνει το ίδιο το περιοδικό με γνώμονα την αξία των αρχιτεκτονικών γραφείων που το ενδιαφέρουν.
Το BUILD Magazine αποτελεί μια διεθνή ψηφιακή έκδοση που εστιάζει στους κλάδους της αρχιτεκτονικής, του interior design και των κατασκευών.
Η Potiropoulos+Partners με χαρά ανακοινώνει την ένταξη ενός έμπειρου στελέχους διοίκησης ως CEO στο γραφείο μας, στα πρότυπα μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων του εξωτερικού, την Νέλλη Μιχαλάκη.
Η επιλογή αυτή επιβεβαιώνει την δέσμευση μας για τη λειτουργία ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού γραφείου στο πλαίσιο των διεθνών προτύπων, με στόχο την συνέπεια και προσήλωση στο όραμά μας: Την αριστεία, την καινοτομία, την έρευνα και την προσφορά στην κοινωνία, μέσα από την αρχιτεκτονική.
Για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στη σύγχρονη ζωή μιλά ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος στο Business in Brief Daily
Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι συνέπειες του υπερτουρισμού στη χώρα μας;
Στην ενότητα που αφιέρωσε στην Αθήνα η Fodor’s αναφέρει ότι ο υπερβολικός τουρισμός και η έλλειψη στρατηγικής διαχείρισής του προκαλούν προβλήματα στην Ακρόπολη αλλά και στις γύρω περιοχές, υποβαθμίζοντας την καθημερινότητα των κατοίκων της πρωτεύουσας. Η Αθήνα δεν είναι ο μόνος προορισμός στην Ελλάδα που επιβαρύνεται από το πρόβλημα του μη ελεγχόμενου τουρισμού. Στην Κρήτη, στα Μάλια, ο μαζικός τουρισμός έχει επιφέρει αλλαγές στο τοπίο, το ίδιο συμβαίνει και στον Κάβο της Κέρκυρας. Στο Πήλιο καταγράφεται εκτίναξη των αφίξεων, στα χωριά της Αρκαδίας επίσης, αλλά και στα νησιά. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα είναι αυτά τα μέρη σε μερικά χρόνια, χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό για μία βιώσιμη διαχείριση των τουριστικών ροών.
Υπάρχει λύση; Τι συζητιέται στα διεθνή fora, ποιες προτάσεις προκρίνονται;
Η ταχεία και σε μεγάλο βαθμό απρογραμμάτιστη ανάπτυξη, και κατ’ επέκταση αστικοποίηση, λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τα οποία μας φέρνουν αντιμέτωπους με την κλιματική αλλαγή τόσο σε περιφερειακό όσο και σε πλανητικό επίπεδο. Η διαμορφούμενη ιδέα για τον αρχιτεκτονικό χώρο δεν μπορεί να είναι ουδέτερη ως προς τις σύγχρονες απαιτήσεις κατοίκησης, μετακίνησης, και επικοινωνίας με γνώμονα τις επιταγές της αειφορίας. Οι οποίες, συνθέτουν γνώση από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τις κοινωνικές επιστήμες, τα οικονομικά, τις πολιτικές-διοικητικές επιστήμες, και τους τεχνολογικούς κλάδους, βασιζόμενη στην υπόθεση της επιρροής που έχουν στο βιώσιμο σχεδιασμό τα πέντε βασικά στοιχεία: φύση, άνθρωπος, κοινωνία, κτίρια, δίκτυα.
Ποια είναι η ουσιαστική σχέση που όφειλε να έχει η αρχιτεκτονική με τη φύση και τον άνθρωπο στo πλαίσιo της βιώσιμης ανάπτυξης;
Οι ιδέες της προσαρμοστικότητας του σχεδιασμού απέναντι στο κλίμα, στο περιβάλλον, και στην κοινωνία, της αρμονικής συνύπαρξης των μερών σε μια ολότητα, και της απαλλαγής από το «περιττό», είναι γνωστές ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα. Για τον Heidegger, μόνο σε μια κατοίκηση συμφιλιωμένη με τη φύση ο άνθρωπος «είναι-μέσα-στον-κόσμο» και σε ασφαλή σχέση μαζί του. «Οφείλουμε να κτίζουμε με τον τρόπο που καλλιεργούμε τη γη», υποστηρίζει, «…κατοίκηση έχουμε μόνο στην ύπαιθρο, ριζωμένοι στο έδαφος, στην οικεία μνήμη». Σήμερα, όταν η περιβαλλοντική καταστροφή θέτει σε αμφισβήτηση την κοινή πεποίθηση ότι ο μελλοντικός χρόνος είναι άπειρος, βρισκόμαστε στην χρονική στιγμή που πρέπει κανείς να υποδείξει τέτοιες δυνατότητες υπέρβασης, εκεί όπου η σημερινή λογική συναντάει αδιέξοδα, ώστε η αρχιτεκτονική να αποτελέσει όχημα ευημερίας.
Στον σχεδιασμό του Urban Block 11 κυριαρχεί ως πρωταρχικό μέλημα η ιδέα μίας βιώσιμης προσέγγισης που υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού. Ο συνθετικός χειρισμός διερευνά νέες πιθανές αναγνώσεις, οι οποίες προσλαμβάνονται ως περισσότερο «ευέλικτες» συγκριτικά με τα δυϊστικά και αντιθετικά ετερώνυμα που ενυπάρχουν σε τόσα κοινωνικά/χωρικά θεωρητικά σχήματα και προσλήψεις στa οποίa έχουμε συνηθίσει. Κατά το σχεδιαστικό process επιδιώχθηκε η χωρική εμπειρία να συνδεθεί µε την επανεφεύρεση µίας νέας αφήγησης -αναδεικνύοντας την ανάγκη επανεξέτασης της σχέσης αρχιτεκτονικής-περιβάλλοντος- θέτοντας την συνθήκη μίας πολυαισθητηριακής εμπειρίας μέσα στη φύση. (3d visualization. Batis Studio).
Περισσότερα εδώ.
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης
Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Ποτηρόπουλου
στο lifo.gr εδώ.