Υπό την προεδρία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Υπουργού Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Farhan Al-Saud, πραγματοποιήθηκε, στην Τζέντα, η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Πολιτιστικής Επιτροπής, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.
Οι δύο Υπουργοί Πολιτισμού εστίασαν στην ενίσχυση και την ενδυνάμωση της ήδη στενής πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, βάσει των διατάξεων του Μνημονίου Συνεργασίας στον Τομέα του Πολιτισμού, που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022.
Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού αποτυπώθηκε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στη Διεθνή Εβδομάδα Χειροτεχνίας της Σαουδικής Αραβίας (BANAN), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ τον Νοέμβριο του 2024, καθώς και στην Μπιενάλε Ισλαμικής Τέχνης, που εξελίσσεται στη Τζέντα, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2025. Οι Υπουργοί αναφέρθηκαν διεξοδικά στη διοργάνωση της «Πολιτιστικής Εβδομάδας της Σαουδικής Αραβίας», η οποία φιλοξενήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο–Οκτώβριο 2024 με ειδικό περίπτερο αφιερωμένο στο “Έτος της Καμήλας 2024”, και περιελάμβανε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών, περίπτερα γαστρονομίας, έκθεση αραβικής καλλιγραφίας, έκθεση σαουδαραβικής μόδας, κινηματογραφικές προβολές.
Η Λίνα Μενδώνη και ο Πρίγκιπας Badr bin Abdullah bin Farhan Al-Saud αναφέρθηκαν στην ήδη εντατική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για τη διοργάνωση της κοινής έκθεσης με θέμα, «Λάλον Ύδωρ. Ιστορίες του Νερού» σε διάφορα μουσεία της Σαουδικής Αραβίας, εντός του 2026. Η έκθεση θα περιλαμβάνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονα έργα τέχνης από την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, αναδεικνύοντας τη σημασία του νερού ως στοιχείου της ζωής και εντοπίζοντας τις ομοιότητες ανάμεσα στους πολιτισμούς των δύο χωρών.
Παράλληλα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων, εστιάζοντας στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ενίσχυση κοινών μηχανισμών εργασίας, με άμεσο στόχο την υπογραφή εκτελεστικού πολιτιστικού προγράμματος. Διερευνήθηκε, επίσης, η δυνατότητα συνεργασίας των δύο Υπουργείων στο υπό κατασκευή Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο κτήριο του ΣΙΛΟ, στον Πειραιά, με το Μουσείο της Ερυθράς Θάλασσας, το οποίο προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί εντός του 2025, στην Τζέντα.
Οι Υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν την εντατικοποίηση της συνεργασίας, όσον αφορά στα μνημεία των δύο χωρών που είναι ενταγμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με έμφαση στο Al Faw της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο ενεγράφη, το 2024, στον Κατάλογό της, ως πολιτιστικό τοπίο. Η σημασία αλλά και η χρονολόγηση των ευρημάτων στο Al Faw, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργασία με τους αρχαιολογικούς χώρους του Γλα στη Βοιωτία, των Μυκηνών και της Τίρυνθας, καθώς της Δήλου, που αποτέλεσε ισχυρό εμπορικό και διαμετακοσμιστικό κέντρο, όπως και το Al Faw.
Μετά το πέρας της συνάντησης υπεγράφησαν τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης της Πολιτιστικής Επιτροπής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.
Κατά την επίσκεψή της στην Τζέντα, η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιτροπής Μουσείων της Σαουδικής Αραβίας Mona Khazindar. Συζητήθηκαν οι ανταλλαγές και οι παρουσιάσεις εκθέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και σύγχρονης τέχνης. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο υπό ανέγερση «Μουσείο των Παγκοσμίων Πολιτισμών» στο Ριάντ, και στη δυνατότητα να εκτίθενται συστηματικά ελληνικές αρχαιότητες, με καθεστώς μακροχρονίου δανεισμού, σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
H Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση εργασίας με την Γενική Διευθύντρια και τα μέλη της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας Sultana Al Sulta, όπου επεσήμανε τη σημασία της ανταλλαγής επιστημόνων και ειδικών εμπειρογνωμόνων στην κατεύθυνση προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας.
Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών και ξεναγήθηκε από τον αν. Υπουργό Πολιτισμού Rakan AlTouq στους χώρους της έκθεσης, στην οποία μετέχει με εξαιρετικά ευρήματα η Ισλαμική Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη. Ακολούθως, η Υπουργός ξεναγήθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, Fahad Alkanaan, στην περιοχή της ιστορικής Τζέντας (Αl-Balad), στην οποία εξελίσσεται ένα ευρύτατο πρόγραμμα ανάπλασης της πόλης και αποκατάστασης-επανάχρησης των παλαιών διατηρητέων κτηρίων, από το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας.
Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε, επίσης, το Μουσείο Tariq Abdul Hakim αφιερωμένο στον μουσικό Abdul Hakim, που εισήγαγε τα έγχορδα όργανα στη σαουδαραβική μουσική και είναι ο πρώτος Άραβας μουσικός που έλαβε το Διεθνές Βραβείο Μουσικής της UNESCO, αφήνοντας πλούσια μουσική κληρονομιά. Πρόκειται για Μουσείο ανάλογο του Μουσείου Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων Φοίβου Ανωγιαννάκη, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ. Συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας των δύο ομόλογων μουσείων.
Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Τζέντα ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ Αλέξης Κωνσταντόπουλος, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ Ολυμπία Βικάτου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έλενα Κουντούρη και η Προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών Κωνσταντίνα Μπενίση.