Κρίσιμες επαφές για Ουκρανία και Ιράν

Διαβουλεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας με αμερικανική αντιπροσωπεία

by Times Newsroom

Τα επόμενα βήματα στα θέματα του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας και των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης συζητούν, από χθες μέχρι σήμερα, στο Παρίσι, οι Αμερικανοί διαμεσολαβητές Μάρκο Ρούμπιο (υπουργός Εξωτερικών), Στιβ Γουίτκοφ (προσωπικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γι’ αυτά τα δύο θέματα) και ο αντιστράτηγος ε.α. Κιθ Κέλογκ (ειδικός διαμεσολαβητής για τις επαφές με το Κίεβο) με ομολόγους τους και ανώτατους συμβούλους του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται και ουκρανική αντιπροσωπεία, την οποία αποτελούν ο υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Σίμπιχα, ο υπουργός Αμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, και ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων και της ομάδας Τραμπ υπάρχουν πολλές διαφορές, ενώ και μέσα στην αποστολή των Αμερικανών ο Ρούμπιο και ο Κέλογκ διάκεινται θετικά πιο πολύ προς το Κίεβο, ενώ ο Γουίτκοφ είναι πιο θετικά διακείμενος προς τις μαξιμαλιστικές θέσεις του αυταρχικού Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις επαφές του Παρισιού συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ντέιβ Λάμι, Ζαν-Νοέλ Μπαρό και Αναλένα Μπέρμποκ, αντίστοιχα, όπως και οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας Εμανουέλ Μπον, Τζόναθαν Πάουελ και Γενς Πλότνερ, ενώ η τριμελής αμερικανική αντιπροσωπεία έγινε χθες δεκτή από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Σημειώνεται ότι το Παρίσι και το Λονδίνο προωθούν δυναμικά την ανάπτυξη ευρωπαϊκής διακλαδικής στρατιωτικής δύναμης στη Δυτική Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί κάποιου είδους ανακωχή. Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ, και ομάδα γερουσιαστών.

Το μεγαλύτερο μέρος των επαφών επικεντρώνεται στα ουκρανορωσικά, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις δεν παρουσιάζουν έστω μία οριακή πρόοδο, ο Πούτιν παραμένει αδιάλλακτος, μονολιθικός και εμμονικός στις ανεδαφικές θέσεις του και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η Μόσχα σφυροκοπεί με βαλλιστικούς πυραύλους αστικές περιοχές της Κεντρικής και Βορειοανατολικής Ουκρανίας, προκαλώντας μεγάλο αριθμό απωλειών σε αμάχους. Αυτές οι φονικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει οργή στο Κίεβο, ενώ έχουν καταδικαστεί από 35 και πλέον δυτικούς ηγέτες, τους γ.γ. του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ και την ηγεσία της Ε.Ε.

Παράλληλα, η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν προσκλήθηκαν στο Βερολίνο για τους εορτασμούς της 8ης Μαΐου, που αφορούν τη συμπλήρωση 80 ετών από τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο εξ απορρήτων διαπραγματευτής του Ρώσου προέδρου, Κίριλ Ντιμιτρόφ, δήλωσε χθες ότι ορισμένα δυτικά κράτη ενεργούν με στόχο την αποτυχία των επαφών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΔΑΝΙΑΣ

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Δανίας, στρατηγός Πίτερ Μπόισεν, δήλωσε χθες ότι η χώρα του σχεδιάζει να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία προκειμένου να εκπαιδευτούν στο πεδίο της μάχης στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης από τους «ειδικούς» του Κιέβου. Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κοπεγχάγη κατήγγειλε το δανικό στρατιωτικό σχέδιο, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής και διπλωματικής επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία. Προειδοποίησε, δε, ότι οι Δανοί στρατιώτες που θα εμπλακούν σε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία θα θεωρηθούν ως άλλη μία πρόκληση εκ μέρους της Δύσης, η οποία μπορεί να τους καταστήσει «νόμιμους στόχους» της Μόσχας.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή