Η όραση αποτελεί ένα μοναδικό προνόμιο που κάθε άνθρωπος προσπαθεί να διαφυλάξει. Είναι γεγονός ότι η επιστήμη έχει κάνει πρωτοποριακά βήματα προς τη θεραπεία διαφορετικών οφθαλμολογικών προβλημάτων και παθήσεων με την εφεύρεση σύγχρονων χειρουργικών εργαλείων, που κάνουν τη διεξαγωγή της όλης διαδικασίας ακόμα πιο εύκολη!
Μάλιστα, ακριβώς επειδή μιλάμε ίσως και για το πιο ευαίσθητο αισθητήριο όργανο του σώματος, είναι φυσιολογικό κάθε επεμβατική μέθοδος, πόσω μάλλον εκείνη που αφορά την περιοχή των ματιών, να διεγείρει απορίες στον ασθενή. Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθανόμαστε αγχωμένοι ή φοβισμένοι με την ιδέα του χειρουργείου, οπότε είναι σημαντικό να έχουμε όλες τις απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις που μπορούν να προκύψουν. Ας προχωρήσουμε λοιπόν στην ανάλυσή τους!
- Πώς πρέπει να προετοιμαστώ;
Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη ιατρική διαδικασία, έτσι και με τις οφθαλμικές επεμβατικές μεθόδους, η προετοιμασία αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή που απαιτεί διαφάνεια και σαφήνεια. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να εξακριβωθεί ακριβώς στον ασθενή εάν πληρούνται οποιεσδήποτε προϋποθέσεις πριν από το χειρουργείο.
Φυσικά, όλα αυτά ποικίλουν ανάλογα με την επέμβαση, οπότε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση θα συνδράμει στην πλήρη κατανόηση των επερχόμενων γεγονότων, αλλά και στον καθησυχασμό του ασθενούς. Για παράδειγμα, αυτός που θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με τη βλεφαροπλαστική άνω κάτω βλεφάρου, θα ανακαλύψει ότι σε προεγχειρητικό επίπεδο θα πρέπει να υποβληθεί σε έναν ενδελεχή οφθαλμολογικό έλεγχο, σε εξετάσεις αίματος, πηκτικότητας, καθώς και σε ένα καρδιογράφημα. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει και πιο ξεκάθαρος ο καθορισμός της καταλληλότητας της διαδικασίας για τον ίδιο ξεχωριστά και θα εξασφαλιστεί με μεγαλύτερη σιγουριά η επιτυχία της επέμβασης!
- Είναι επώδυνες οι επεμβάσεις στα μάτια;
Ο πόνος είναι ένας παράγοντας που τις περισσότερες φορές λειτουργεί αποτρεπτικά κατά τη λήψη της απόφασης της επέμβασης στα μάτια. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί οφθαλμίατροι επιβεβαιώνουν ότι η διαδικασία είναι ανώδυνη, αφού ανάλογα με το κάθε χειρουργείο χρησιμοποιείται και το αντίστοιχο αναισθητικό.
Αν εξετάσουμε τις περιπτώσεις διόρθωσης διαθλαστικών προβλημάτων με τη μέθοδο LASIK, τότε θα δούμε ότι χρησιμοποιούνται οφθαλμικές σταγόνες με ένα ισχυρό τοπικό αναισθητικό για να απομακρυνθεί κάθε αίσθημα δυσφορίας ή πόνου. Το πιο πιθανό είναι να αισθανθεί ο ασθενής μια αίσθηση πίεσης για περίπου 20 δευτερόλεπτα σε κάθε μάτι, ή ένα μούδιασμα. Όταν η επίδραση της αναισθησίας εξασθενίσει, τότε μπορεί να νιώσει κανείς τσούξιμο, κάψιμο ή κνησμό, συμπτώματα τα οποία συνήθως υποχωρούν την επόμενη ημέρα!
- Ποιά είναι η διάρκεια της αποκατάστασης της όρασης;
Η διάρκεια της ανάρρωσης μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση αποτελεί μια απορία που απασχολεί όλους τους ασθενείς. Είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται αν μπορούν να επιστρέψουν αμέσως στη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους και στην εργασία τους, ή αν χρειάζονται τυχόν προσαρμογές στο πρόγραμμα και τον τρόπο ζωής, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ώστε η διαδικασία της ανάρρωσης να κυλήσει όσο πιο ομαλά και γρήγορα γίνεται.
Αν πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της εγχείρησης καταρράκτη, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει τις έντονες δραστηριότητες, όπως τη γυμναστική, το σήκωμα βαριών αντικειμένων και το σκύψιμο. Συνήθως, ο χρόνος της αποκατάστασης διαρκεί γύρω στις τέσσερις εβδομάδες, όμως είναι αρκετοί αυτοί που παρατηρούν βελτίωση της όρασής τους μέσα σε λίγες μέρες. Για ακόμα μια φορά, η διάρκεια της ανάρρωσης ποικίλει ανάλογα με την επεμβατική μέθοδο και το βαθμό του προβλήματος του ασθενούς, οπότε κρίνεται σκόπιμο να συμβουλευτεί κανείς τον οφθαλμίατρό του για περισσότερες και πιο εξατομικευμένες πληροφορίες!
- Πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι μέθοδοι;
Όπως και με κάθε άλλο χειρουργείο, έτσι και με τις επεμβάσεις στα μάτια, η παράμετρος της ασφάλειας επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού χάρη στη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι επιπλοκές είναι σπάνιες.
Μάλιστα, οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις είναι πιο συχνές από άλλα χειρουργεία και αυτό επιβεβαιώνεται αφού, σχετικά με έρευνες, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 20 εκατομμύρια επεμβάσεις μόνο για την πάθηση του καταρράκτη. Άλλωστε, ο οφθαλμίατρος θα προβεί σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση για να κατανοήσει τα μάτια του ασθενούς και να αποφασίσει ποια μέθοδος ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή του. Έτσι, δε χρειάζεται να αγχώνεται κανείς για τυχόν μετεγχειρητικές επιπλοκές ή μακροπρόθεσμες παρενέργειες!
Η επεμβατική μέθοδος στα μάτια μπορεί εύκολα να προκαλέσει στον ασθενή συναισθήματα άγχους, ανησυχίας και αμφιβολίας. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε απορία του θα τον βοηθήσει όχι μόνο να έχει μια ρεαλιστική πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, αλλά και θα τον φέρει σε μια πιο συναισθηματικά ασφαλή θέση!