Κεφαλογιάννης: Σχέδιο νόμου για την επίλυση επειγόντων θεμάτων πρόσληψης εξειδικευμένου πυροσβεστικού προσωπικού

Σχέδιο Νόμου για την επίλυση επειγόντων θεμάτων πρόσληψης εξειδικευμένου πυροσβεστικού προσωπικού παρουσίασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

by Times Newsroom

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό και αφορά, μεταξύ άλλων, χειριστές εναέριων μέσων που θα στελεχώσουν τα νέα πτητικά μέσα τα οποία θα παραληφθούν μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

Μαζί με το νομοσχέδιο δόθηκαν στη δημοσιότητα ερωτήσεις και απαντήσεις που εξηγούν τα προβλήματα που επιλύονται, τους στόχους που τίθενται και το περιεχόμενό του.

Τι αλλάζει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Σήμερα, η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαρκεί μόλις 30 ημέρες, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς να μην προλαβαίνουν να προβούν στο σύνολο των απαραίτητων ενεργειών και νομικών πράξεων για την ανακούφιση των πληγέντων και να ζητούν διαρκώς παρατάσεις.

Με τις προωθούμενες διατάξεις, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να διαρκεί έως 6 μήνες, ενώ θεσπίζεται για πρώτη φορά και ένα ανώτατο όριο 3 ετών, προς αποφυγή εκμετάλλευσης ορισμένων καταστάσεων.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στους Περιφερειάρχες να εισηγούνται οι ίδιοι την κήρυξη μιας περιοχής εντός των διοικητικών ορίων ενός δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για θέματα αρμοδιότητάς τους.

Περαιτέρω, προστίθεται στη σύνθεση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, με σκοπό την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Πώς σχετίζεται το σχέδιο νόμου με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ;

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», αναμένεται η παραλαβή νέων σύγχρονων πτητικών μέσων, όπως:

αεροσκάφη τύπου ISR DIAMOND,
ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης τύπου LEONARDO,
πυροσβεστικά ελικόπτερα μεσαίου τύπου.
Οι ανάδοχοι δεσμεύονται να παράσχουν εκπαίδευση στους Έλληνες πιλότους και τεχνικούς, καθιστώντας αναγκαία την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Με το σχέδιο νόμου επιταχύνεται, απλουστεύεται και εξορθολογίζεται η διαδικασία πρόσληψης πυροσβεστικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων.

Τι αλλάζει στη διαδικασία πρόσληψης πυροσβεστικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων (χειριστών και μηχανικών εναερίων μέσων, πλοηγών κλπ);

Με το σημερινό καθεστώς, για την πρόσληψη πυροσβεστών ειδικών καθηκόντων απαιτείται η συγκρότηση επιτροπών κατάρτισης θεμάτων εξετάσεων, που αποτελούνται από μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, τα οποία υποχρεούνται να παραμείνουν για 24 ώρες στο Υπουργείο Παιδείας.

Έχει επίσης παρατηρηθεί απροθυμία των υποψηφίων να επανεξεταστούν γραπτώς σε γνώσεις για τις οποίες είναι ήδη πιστοποιημένοι.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω υπήρξε η ματαίωση δύο διαγωνισμών το 2024 για την πρόσληψη:

ιατρών,
πλοηγών κυβερνητών,
πλοηγών μηχανικών του Πυροσβεστικού Σώματος,
λόγω αδυναμίας εφαρμογής των προβλέψεων της νομοθεσίας.
Για το λόγο αυτό, θεσπίζονται αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια μοριοδότησης, τόσο για την εισαγωγή ιδιωτών στο Πυροσβεστικό Σώμα όσο και για τη μετάταξη πυροσβεστικού προσωπικού σε θέσεις ειδικών καθηκόντων.

Ποιο πρόβλημα επιλύεται στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Πυροσβεστικού Σώματος;

Λόγω του πρακτικά ανεφάρμοστου συστήματος προσλήψεων πυροσβεστικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων —μεταξύ των οποίων και οι ιατροί του Σώματος— έχουν μείνει κενές οι περισσότερες οργανικές θέσεις ιατρών, παρά τη σχετική έγκριση προσλήψεων με Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με στόχο:

την παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους και
την ομαλή λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών του Σώματος,
καθιερώνεται σύστημα πρόσληψης ιατρών με αντικειμενικά κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, χωρίς την απαίτηση γραπτών εξετάσεων.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή