Ιρανή βγάζει το τουρμπάνι ιερέα: Την είχε επιπλήξει για το χιτζάμπ – «Χεστ@@@ για την τιμή σας»

Μια Ιρανή γυναίκα καταγράφηκε σε βίντεο να αρπάζει το τουρμπάνι ενός κληρικού και να το τυλίγει γύρω από το κεφάλι της σε μια αντιδραστική κίνηση, μετά από τα σχόλια του για την υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ.

by Times Newsroom

Το περιστατικό, που έχει γίνει viral, φέρεται να συνέβη μετά από σχόλια του κληρικού για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του χιτζάμπ για τις γυναίκες στο Ιράν.Στο βίντεο, η γυναίκα φαίνεται να πλησιάζει τον κληρικό, ο οποίος κάθεται σε δημόσιο χώρο στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, και να αρπάζει το τουρμπάνι του. Γρήγορα το τυλίγει γύρω από το κεφάλι της, προκαλώντας ευθέως την αντίδρασή του. Αυτή η τολμηρή πράξη φαίνεται να είναι μια διαμαρτυρία κατά των αυστηρών κωδικών ντυσίματος και των νόμων του χιτζάμπ που επιβάλλονται στις γυναίκες της χώρας.

Το βίντεο έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να επαινούν το θάρρος της γυναίκας και να θεωρούν τις ενέργειές της ως μία συμβολική δήλωση ενάντια στην εξουσία που ελέγχει τις επιλογές ένδυσης των γυναικών.

Τέτοιες πράξεις αντίστασης γίνονται ολοένα και πιο συχνές στο Ιράν, καθώς η δημόσια δυσαρέσκεια αυξάνεται λόγω του υποχρεωτικού νόμου για το χιτζάμπ, ο οποίος έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης και διαμαρτυριών τα τελευταία χρόνια.

Όλες οι γυναίκες στο Ιράν πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντίλα και να φορούν φαρδιά παντελόνια κάτω από τα παλτό τους ενώ βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών εμφανίζεται δημοσίως χωρίς καλύμματα κεφαλιού.

Αφού την επέκριναν για τα ακάλυπτα μαλλιά της, η γυναίκα αμέσως απέσπασε την άσπρη καλύπτρα του κληρικού και την τύλιξε γύρω από το κεφάλι της, χρησιμοποιώντας την ως αυτοσχέδιο χιτζάμπ για να κάνει την αποδοκιμασία της.

«Ω, Ιρανοί άντρες, χέστ@@@ για την τιμή σας», φώναξε, προφανώς ως απάντηση στους άντρες που παρακολουθούσαν τη σκηνή χωρίς να τη βοηθήσουν. «Αυτό είναι, αυτό θέλω… Που είναι ο άντρας μου; Που είναι ο άντρας μου;»

Το Mashregh News, ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με την Υπηρεσία Πληροφοριών του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η γυναίκα σε αυτήν την περίπτωση είχε «ψυχολογικά προβλήματα».

Η γυναίκα συνελήφθη μετά το περιστατικό, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερη «με τη συγκατάθεση των καταγγελλόντων», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Νωρίτερα, τον Νοέμβριο, μια φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης έμεινε με τα εσώρουχα σε μια πράξη διαμαρτυρίας, μετά από παρενόχληση από τους φύλακες του πανεπιστημίου για το χιτζάμπ της.

Στη συνέχεια, χαρακτηρίστηκε ψυχικά ασθενής και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπου προσπάθησε να δραπετεύσει από μια απομόνωση, αλλά εμποδίστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και παραδόθηκε στην οικογένειά της. Από τότε δεν έχει εμφανιστεί δημόσια.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή