Η νέα υποθαλάσσια σήραγγα 18 χιλιομέτρων που σπάει ρεκόρ

Ένα εντυπωσιακό έργο με κόστος περίπου 7,4 δισ. ευρώ

by Times Newsroom

Μια νέα σήραγγα που σπάει ρεκόρ κατασκευάζεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα συνδέοντας τη Δανία και τη Γερμανία και μειώνοντας σημαντικά τη διάρκεια των ταξιδιών ανάμεσα στη Σκανδιναβία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το έργο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα αρχιτεκτονικής των τελευταίων ετών.

Ένα κολοσσιαίο έργο

Με μήκος 18 χιλιομέτρων, η Fehmarnbelt θα είναι η μεγαλύτερη προκατασκευασμένη οδική και σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο.

Είναι επίσης ένα αξιοσημείωτο έργο μηχανικής, όπου τμήματα της σήραγγας τοποθετούνται πάνω στον πυθμένα της θάλασσας και στη συνέχεια ενώνονται μεταξύ τους.

Το κύριο εργοτάξιο του έργου βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της σήραγγας, στην ακτή του νησιού Lolland στα νοτιοανατολικά της Δανίας.

Η εγκατάσταση εκτείνεται σε περισσότερα από 500 εκτάρια (1.235 στρέμματα) και περιλαμβάνει ένα λιμάνι και ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει τα τμήματα της σήραγγας.

«Σπάμε ρεκόρ με αυτό το έργο», λέει ο κ. Βίνσεντσεν, διευθύνων σύμβουλος της Femern, της κρατικής δανικής εταιρείας που κατασκευάζει τη σήραγγα.

«Έχουν κατασκευαστεί και στο παρελθόν υποθαλάσσιες σήραγγες, αλλά ποτέ σε αυτή την κλίμακα», συνεχίζει.

Με κόστος περίπου 7,4 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε, σύμφωνα με το BBC, κυρίως από τη Δανία, με 1,3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της περιοχής και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της ΕΕ για την ενίσχυση των διασυνδέσεων σε ολόκληρη την ήπειρο με παράλληλη μείωση των αεροπορικών μεταφορών.

Μόλις ολοκληρωθεί, η διαδρομή μεταξύ του Rødbyhavn στη νότια Δανία και του Puttgarten στη βόρεια Γερμανία θα διαρκεί μόλις 10 λεπτά με αυτοκίνητο ή επτά λεπτά με τρένο, αντικαθιστώντας ένα 45λεπτο ταξίδι με πλοίο.

Παρακάμπτοντας τη δυτική Δανία, η νέα σιδηροδρομική διαδρομή θα μειώσει επίσης κατά το ήμισυ τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Κοπεγχάγης και Αμβούργου από πέντε σε 2,5 ώρες και θα παρέχει μια πιο «πράσινη» συντομότερη διαδρομή για εμπορεύματα και επιβάτες.

«Δεν συνδέει μόνο τη Δανία με τη Γερμανία, αλλά και τη Σκανδιναβία με την κεντρική Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Βίνσεντσεν. «Όλοι είναι κερδισμένοι», υποστηρίζει. «Και διανύοντας 160 χιλιόμετρα λιγότερα, θα μειωθεί επίσης το διοξείδιο του άνθρακα και ο αντίκτυπος των μεταφορών».

Η Δανία βρίσκεται στις εκβολές της Βαλτικής, σε μια θαλάσσια περιοχή με πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές.

«Με στρώματα αργίλου και υπόβαθρο από κιμωλία, το υπέδαφος είναι πολύ μαλακό για να διανοιχθεί μια διατρητική σήραγγα», δήλωσε ο Περ Γκόλτερμαν, καθηγητής σκυροδέματος και κατασκευών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας.

Οι έντονες αντιδράσεις και οι εναλλακτικές

Αρχικά εξετάστηκε το ενδεχόμενο μιας γέφυρας, αλλά οι ισχυροί άνεμοι θα μπορούσαν να διαταράξουν την κυκλοφορία, ενώ η ασφάλεια ήταν ένα άλλο σημαντικό ζήτημα.

Έτσι, προσθέτει ο κ. Γκόλτερμαν, αποφασίστηκε να φτιαχτεί μια υποθαλάσσια σήραγγα. «Το εξέτασαν και είπαν: “Εντάξει, ποιο είναι το φθηνότερο; Η σήραγγα. Ποιο είναι το ασφαλέστερο; Η σήραγγα”».

Η Δανία και η Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή της σήραγγας το 2008, αλλά το σχέδιο καθυστέρησε λόγω αντιδράσεων από φορείς εκμετάλλευσης πορθμείων και γερμανικές ομάδες προστασίας της φύσης που ανησυχούσαν για τις οικολογικές επιπτώσεις.

Μια τέτοια περιβαλλοντική ομάδα, η Nabu (The Nature And Biodiversity Conservation Union), υποστήριξε ότι αυτή η περιοχή της Βαλτικής είναι σημαντικός βιότοπος για τις προνύμφες και τα δελφίνια, τα οποία είναι ευαίσθητα στον υποβρύχιο θόρυβο.

Ωστόσο, το 2020 η νομική τους αμφισβήτηση απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η κατασκευή.

«Έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε ότι ο αντίκτυπος αυτού του έργου θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερος», λέει ο κ. Βίνσεντσεν, δείχνοντας μια περιοχή 300 εκταρίων υγροτόπου φύσης και αναψυχής που σχεδιάζεται σε ανακτημένη γη, η οποία έχει κατασκευαστεί από την άμμο που έχει σκαφτεί και τα πετρώματα.

Όταν η σήραγγα ανοίξει το 2029, η Femern εκτιμά ότι περισσότερα από 100 τρένα και 12.000 αυτοκίνητα θα τη χρησιμοποιούν καθημερινά.

Σύμφωνα με τα σχέδια, τα έσοδα που θα εισπράττονται από τα διόδια θα αποπληρώσουν τα δάνεια με κρατική εγγύηση που λήφθηκαν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής, και ο κ. Βίνσεντσεν υπολογίζει ότι αυτό θα διαρκέσει περίπου τέσσερις δεκαετίες. «Τελικά, οι χρήστες θα πληρώσουν», λέει.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι η τεράστια επένδυση θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό στο Lolland, το οποίο είναι μία από τις φτωχότερες περιοχές της Δανίας.

«Οι ντόπιοι εδώ κάτω περιμένουν αυτό το έργο εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Γουίντ, ο οποίος μεγάλωσε εδώ κοντά. «Ανυπομονούν να έρθουν επιχειρήσεις στην περιοχή».

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή