Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, πιστό στην αποστολή του να στηρίζει και να αναδεικνύει το σύγχρονο ελληνικό έργο, φέρνει την «Άνοιξη ελληνικού έργου» με νέα, ενδιαφέροντα κείμενα αλλά και δράσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη διάδραση των θεατρικών συγγραφέων με την ευρύτερη θεατρική κοινότητα, ενθαρρύνοντας νέες συνεργασίες, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους και νέες δημιουργούς και προβάλλοντας τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία.
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, από την ίδρυσή του το 1942 μέχρι σήμερα, δεν έχει πάψει να στηρίζει έμπρακτα και με κάθε τρόπο το νεοελληνικό έργο.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, αξίζει να σημειωθεί ότι στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης ανέβηκαν συνολικά 68 έργα ελληνικού ρεπερτορίου, εκ των οποίων τα 44 ήταν νέα ελληνικά κείμενα σε πανελλήνια πρώτη και σχεδόν τα μισά από αυτά δημιουργήθηκαν μετά από ανάθεση σε δραματουργούς ή ξεχώρισαν σε διαγωνισμό θεατρικού έργου.
Κείμενά τους- στην πλειονότητά τους μάλιστα πάνω από μια φορά- παρουσίασαν οι (αλφαβητικά): Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης, Άκης Δήμου, Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Ευτυχιάδου, Γιάννης Καλαβριανός, Μαριάννα Κάλμπαρη, Λένα Κιτσοπούλου, Περικλής Κοροβέσης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Παναγιώτης Μέντης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Βαγγέλης Ρωμνιός, Πάρις Τακόπουλος, Γιάννης Τσίρος, Ανδρέας Φλουράκης, Ομάδα blitz, Ομάδα RMS MATAROA, SUYAKO, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκαν ως θεατρικοί συγγραφείς οι: Έλσα Ανδριανού, Κωνσταντίνος Ευστρατίου. Ηρώ Μπέζου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά.
Επίσης σε μορφή ανάγνωσης ή ημι-σκηνοθετημένου αναλογίου παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 80 νέα ελληνικά έργα με αποκορύφωμα την περσινή διοργάνωση «Δραματουργία τώρα!» όπου ανατέθηκε σε διαφορετικές ομάδες νέων συγγραφέων να γράψουν και παρουσιάσουν μικρής φόρμας θεατρικά κείμενα (5 έως 15 λεπτών) που μιλούν για σύγχρονα ζητήματα (κλιματική κρίση, τεχνητή νοημοσύνη, βία στον σύγχρονο κόσμο, κείμενα φεμινιστικά, queer κ.α.) Ένα μάλιστα από αυτά τα κείμενα που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι σε μικρή φόρμα, θα το δούμε αυτή την άνοιξη σε ολοκληρωμένη μορφή, μαζί με τρία ολοκαίνουρια ελληνικά έργα και μια πρωτότυπη performance.
Τώρα, στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Σκηνής», το Θέατρο Τέχνης εγκαινιάζει έναν ακόμα θεσμό στήριξης του ελληνικού έργου: την “Διασύνδεση θεατρικών δημιουργών”, έναν πρωτότυπο χώρο διαλόγου και συνεργασίας για νέους/νέες θεατρικούς συγγραφείς. Μια πρωτοβουλία που θα τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους, να συνδεθούν με σκηνοθέτες, δραματουργούς, θεατρικές ομάδες, θεατρικούς παραγωγούς και να συμμετάσχουν σε μια σειρά από ομιλίες και δράσεις για τη σύγχρονη ελληνική σκηνή, με άξονα το μότο της φετινής θεατρικής περιόδου-στίχο του Γιάννη Ρίτσου “Να βρούμε τις λέξεις που θα μας σώσουν”.
Οι εκδηλώσεις της «Διασύνδεσης νέων δημιουργών» θα πραγματοποιηθούν 26-27-28 Μαΐου, στην Φρυνίχου, στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Σκηνής».
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
- Παρουσίαση έργου/ιδέας για ένα έργο (“pitching”) από τους συγγραφείς σε επαγγελματίες του θεατρικού χώρου και στο κοινό
- Ομιλίες / συζητήσεις με τη συμμετοχή καταξιωμένων θεατρικών συγγραφέων, σκηνοθετών, θεατρολόγων, παραγωγών που συνεργάζονται με το Θέατρο Τέχνης με θέμα «να βρούμε τις λέξεις που θα μας σώσουν»
- Δράσεις δικτύωσης («networking») για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και της στήριξης των νέων θεατρικών δημιουργών.
Με αυτή τη δράση, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συνεχίζει να υποστηρίζει τη νέα γενιά θεατρικών συγγραφέων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ακουστούν, να δικτυωθούν και να ενταχθούν ενεργά στη θεατρική σκηνή της χώρας.
Υποβολή συμμετοχών:
Όσοι και όσες θεατρικοί συγγραφείς επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται να αποστείλουν μέχρι και τις 10 Μαΐου email εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη διεύθυνση [email protected] με τα εξής συνοδευτικά:
- Βιογραφικό σημείωμα
- Εργογραφία
- Περίληψη του θεατρικού έργου ή της ιδέας που προτείνουν
- Απόσπασμα κειμένου του εν λόγω έργου διάρκειας 5-8 λεπτών
Οι συγγραφείς θα κληθούν κατά τη διάρκεια της «Διασύνδεσης» να παρουσιάσουν το έργο που θα έχουν προτείνει και στη συνέχεια να διαβάσουν είτε οι ίδιοι, είτε ηθοποιοί της επιλογής τους το επιλεγμένο απόσπασμα.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής ενδέχεται να γίνει επιλογή των έργων που θα παρουσιαστούν.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της «Ανοιχτής Σκηνής- Δικτύωση Νέων Δημιουργών» (pitching-ομιλίες-δράσεις κτλ) θα ανακοινωθεί αφού συγκεντρωθούν οι προτάσεις των νέων συγγραφέων.
Το πρόγραμμα θα πλαισιώσει:
Μια πρωτότυπη performance με θέμα την σύγχρονη ελληνική θεατρική σκηνή από τον Κώστα Κουτσολέλο (πρεμιέρα Τρίτη 20 Μαΐου – Φρυνίχου)
Τα τέσσερα νέα ελληνικά έργα που θα παρουσιαστούν είναι:
«ΤΟ ΤΕΡΑΣ»
Κείμενο-σκηνοθεσία: Ηρώ Μπέζου
Πρεμιέρα 25 Απριλίου, παραστάσεις Πέμπτη-Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων) Φρυνίχου 14-Πλάκα
«ΛΙΒΙΝΓΚ ΡΟΥΜ»
Κείμενο-σκηνοθεσία: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά
Πρεμιέρα 5 Μαΐου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη
Μόνο για 6 παραστάσεις στη Φρυνίχου 14-Πλάκα και στη συνέχεια στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
«ΣΙΩΠΗ»
του Γρηγόρη Λιακόπουλου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Πρεμιέρα 8 Μαΐου, παραστάσεις Τετάρτη-Κυριακή για λίγες παραστάσεις στο Υπόγειο-Πεσμαζόγλου 5
«ΠΛΕΚΤΑ ΣΤΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑ»
Κείμενο-σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ευστρατίου
Πρεμιέρα 30 Μαΐου για λίγες παραστάσεις στο Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5