Γαλλία: Πανηγυρίζει η ακροδεξιά για το προβάδισμα- Η πλειοψηφία ο επόμενος στόχος

Εκλογές στη Γαλλία: Η ακροδεξιά βρίσκεται στην κυρίαρχη θέση μετά τον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών που επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στη γαλλική πολιτική και την έφερε προ των πυλών της εξουσίας.

by Times Newsroom

Οι υποστηρικτές του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Συλλαλητηρίου (RN) της Μαρίν Λεπέν επευφημούσαν καθώς είπε ότι «το μπλοκ των μακρονιστών του προέδρου έχει σχεδόν εξαφανιστεί».
Το RN έμελλε να κερδίσει το 33,2% των ψήφων, με μια αριστερή συμμαχία πίσω με 28,1% και τη συμμαχία Μακρόν πίσω με 21%.
«Στόχος μου είναι να γίνω πρωθυπουργός για όλους τους Γάλλους, αν οι Γάλλοι μας δώσουν τις ψήφους τους», δήλωσε ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος RN Τζόρνταν Μπαρντέλα όπως αναφέρει το BBC.
Ποτέ άλλοτε η ακροδεξιά δεν κέρδισε τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Το γεγονός ότι κατέστη δυνατό είναι ιστορικό, λέει ο βετεράνος σχολιαστής Alain Duhamel.
Αυτό που θέλουν η Μαρίν Λεπέν και ο Τζόρνταν Μπαρντέλα είναι η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.
Οι προβλέψεις για τις θέσεις για τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να υπολείπονται.

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, η Γαλλία θα έχει ένα «κρεμασμένο» κοινοβούλιο και η RN δεν θα είναι σε θέση να προωθήσει τα σχέδιά της για τη μετανάστευση, τις φορολογικές περικοπές και τον νόμο και την τάξη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν χρειαζόταν να προκηρύξει αυτές τις εκλογές, αλλά μετά τη νίκη του RN στις ευρωπαϊκές εκλογές είπε ότι ήταν η «πιο υπεύθυνη λύση».
Ήταν ένα στοίχημα που τώρα απειλεί ουσιαστικά την πολιτική του ύπαρξη.
Η προσέλευση ήταν η υψηλότερη για έναν κοινοβουλευτικό πρώτο γύρο από το 1997, αντανακλώντας τον κομβικό χαρακτήρα μιας ψηφοφορίας που έγινε μετά από μια αστραπιαία εκστρατεία μόλις τριών εβδομάδων.
Ήδη μετά τον πρώτο γύρο, 39 βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης έχουν εκλεγεί κερδίζοντας περισσότερες από τις μισές ψήφους, ενώ 32 έχουν εκλεγεί για το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Εκατοντάδες αριστεροί ψηφοφόροι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι για να εκφράσουν την οργή και το σοκ τους για την επιτυχία του RN.
Ο Πρόεδρος Μακρόν αποχώρησε από τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό του, Γκάμπριελ Ατάλ, αλλά εξέδωσε δήλωση, λέγοντας ότι έχει έρθει η ώρα για μια «ευρεία, ξεκάθαρα δημοκρατική και δημοκρατική συμμαχία για τον δεύτερο γύρο».
Ενώ άλλοι ηγέτες απευθύνθηκαν σε ζητωκραυγείς υποστηρικτές, ο κ. Attal έκανε μια σύντομη, επίσημη ομιλία έξω από την κατοικία του στο Hôtel Matignon.

«Δεν πρέπει να πάει ούτε μία ψήφος στην Εθνική Συσπείρωση», δήλωσε. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο – να αποτρέψουμε το Εθνικό Συλλαλητήριο να έχει απόλυτη πλειοψηφία».
«Ένα πράγμα είναι σίγουρο», είπε ο Jean-Luc Mélenchon, ο επιθετικός ηγέτης της France Unbowed (LFI), «ο κ. Attal δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός».
Είναι το πιο ριζοσπαστικό από τα αριστερά κόμματα που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο τερμάτισε σε λίγα σημεία της Εθνικής Συσπείρωσης.
Ωστόσο, συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε μία ψήφος στο RN.

Ο Πρωθυπουργός Ατάλ είπε ότι σε «πολλές εκατοντάδες» εκλογικές περιφέρειες, οι υποψήφιοι του κόμματός του θα ήταν οι καταλληλότεροι για να μπλοκάρουν το RN.
Ήταν ηθικό καθήκον να απαγορεύσουμε στην ακροδεξιά να «κυβερνήσει τη χώρα με το καταστροφικό της έργο», είπε.
Ωστόσο, πολλοί κεντρώοι υποψήφιοι που ήρθαν τρίτοι αναμένεται να παραιτηθούν, εάν ένας αντίπαλος των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων ή του Κομμουντιστικού Κόμματος έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον RN.
Συνολικά μπορεί να αρνηθούν να δώσουν τη θέση τους στο κόμμα του κ. Μελανσόν, αν και ένας υποψήφιος Μακρόν που προκρίθηκε στην τρίτη θέση είπε ότι παραιτείται για να δώσει στον αντίπαλο του LFI, Φρανσουά Ρουφίν, περισσότερες πιθανότητες νίκης.
«Τραβώ μια γραμμή μεταξύ πολιτικών αντιπάλων και εχθρών της δημοκρατίας», είπε ο Άλμπαν Μπράνλαντ.
Ο Jean-Luc Mélenchon είπε ότι όπου οι υποψήφιοι του κόμματός του ήταν στην τρίτη θέση και το RN ήταν το προβάδισμα, θα αποσυρθούν επίσης.
Σύμφωνα με τα λόγια του σοσιαλιστή προκατόχου του Μακρόν και πρώην αφεντικού, Φρανσουά Ολάντ: «Έχουμε επιτακτικό καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η ακροδεξιά δεν μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία στη Συνέλευση».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com