Ο πρωτότυπος θεσμός FUTURE FOLK, που επιμελείται ο ηλεκτροακουστικός συνθέτης Τάσος Στάμου, συνεχίζεται με καλεσμένο τον σολίστα στο αραβικό ούτι Δημήτρη Μικέλη. Ο Στάμου και ο Μικέλης εξερευνούν τις ρίζες της αραβικής μουσικής. Δημιουργούν ένα ηχοτοπίο με έμφαση στην παλαιστινιακή παράδοση, καθώς και οι δύο διατηρούν προσωπικούς και οικογενειακούς δεσμούς με αυτή την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Με αυτοσχεδιαστικά, ακουστικά και ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και μερικές νέες συνθέσεις του ντουέτου, συνθέτουν μια μουσική αφήγηση, εμπνευσμένη από την — και αφιερωμένη στην — Παλαιστίνη.
Με επίκεντρο την «παραδοσιακή μουσική του μέλλοντος», ο μηνιαίος θεσμός FUTURE FOLK αποτελεί σημείο συνάντησης της λαϊκής παράδοσης με τη σύγχρονη πειραματική μουσική. Ερευνητής του ήχου, ο Τάσος Στάμου προσκαλεί σολίστριες και σολίστες από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, δημιουργώντας μαζί τους μια επί σκηνής συνομιλία όπου η μουσική τους συνδυάζεται με ζωντανή ηλεκτρονική επεξεργασία.
Δημήτρης Μικέλης: ούτι, buzuk
Τάσος Στάμου: ζωντανή ηλεκτρονική επεξεργασία σήματος, synthesizers, αραβικά πλήκτρα
www.youtube.com/watch?v=
Ο Δημήτρης Μικέλης είναι ουτίστας και πιανίστας. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Παλαιστίνη, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, ενώ διοργανώνει στην Αθήνα το Φεστιβάλ Ουτιού.
Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικά άλμπουμ: το “MITZ’s New Work” με τους Mitz Jazz Quintet (ΗΠΑ) και το “OUDOPIA” με τη συμμετοχή 18 μουσικών (Παλαιστίνη).
Στην Ελλάδα έχει περιοδεύσει με τους Σωκράτη Μάλαμα, Μελίνα Κανά, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σαβίνα Γιαννάτου, Λιζέτα Καλημέρη, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Στέλιο Βαμβακάρη κ.ά. Είναι μέλος του συγκροτήματος Occasional Dream.
Στις ΗΠΑ συνεργάζεται και ηχογραφεί με το αραβικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα Zikrayat. Στην Παλαιστίνη διδάσκει στα Al Kamandjati Association και Edward Said National Conservatory of Music, ενώ συμμετέχει σε δράσεις για την προώθηση της μουσικής παιδείας στο πλαίσιο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Αραβικής Ορχήστρας της Παλαιστίνης και ιδρυτής του Ramallah Jazz Quartet, με συμμετοχές σε τοπικά φεστιβάλ. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μουσική παιδεία της Παλαιστίνης.
Ο Τάσος Στάμου έγινε αρχικά ευρύτερα γνωστός στον χώρο της avant-garde πειραματικής μουσικής, μέσα από τα αυτοσχέδια, μεταποιημένα ηλεκτρονικά όργανα που κατασκεύαζε και χρησιμοποιούσε. Κατά τη μακρόχρονη διαμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), άρχισε να πειράζει όχι μόνο τα ηλεκτρονικά, αλλά και τις τοπικές ελληνικές μουσικές παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσε.
Η «φολκλορική» δουλειά του έχει τύχει ιδιαίτερα θετικής αποδοχής από διεθνή μουσικά μέσα του ηχητικού avant-garde, όπως τα The Wire, The Vinyl Factory, The Quietus, Soundohm κ.ά. Έχει επίσης παρουσιαστεί σε άρθρα και ραδιοφωνικά αφιερώματα που εστιάζουν στη σύγχρονη μετεξέλιξη του ρεμπέτικου στη σημερινή εποχή.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Τοποθεσία: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α, Κυψέλη, Αθήνα
- Ημερομηνία: Σάββατο 26 Απριλίου 2025
- Ώρα: 21:00
- Εισιτήρια: 10€
-
Προπώληση: more.com
- Πληροφορίες/Κρατήσεις: 213 00 40 496 | 69 45 34 84 45, [email protected]