Ερωτήματα σχετικά με τους εξοπλισμούς της Ευρώπης

Η ρητορική περί ρωσικής επιθετικότητας μπορεί πράγματι να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να δικαιολογηθούν στρατηγικές επιλογές που ήδη είχαν σχεδιαστεί, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα δεδομένα ή την τεκμηρίωση. Δεν τεκμηριώνεται ότι η Ευρώπη κινδυνεύει εδαφικά από την Ρωσία.

  • Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ

Γιατί η ευρωπαϊκή επιτροπή αρνήθηκε την πρόταση Ντράγκι να διαθέσει 800 δις για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, ενώ αντίθετα επέλεξε να διαθέσει 800 δις για πολεμικούς εξοπλισμούς με το πρόσχημα την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Η ρητορική περί ρωσικής επιθετικότητας μπορεί πράγματι να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να δικαιολογηθούν στρατηγικές επιλογές που ήδη είχαν σχεδιαστεί, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα δεδομένα ή την τεκμηρίωση. Δεν τεκμηριώνεται ότι η Ευρώπη κινδυνεύει εδαφικά από την Ρωσία.

Σχετικά με τα Οικονομικά συμφέροντα και συμφέροντα των ελίτ: Υπάρχει η άποψη ότι οι πολιτικές ελίτ μπορεί να έχουν συμφέροντα που διαφέρουν από αυτά των λαών. Για παράδειγμα, η βιομηχανία όπλων, οι κατασκευαστικές εταιρείες και άλλοι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να επωφελούνται από αυξημένες δαπάνες σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, η διατήρηση μιας διαρκούς κρίσης μπορεί να δικαιολογεί επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες και πολιτικές που ενισχύουν την εξουσία και την επιρροή των ελίτ.

 Η απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης του Ντράγκι για επενδύσεις 800 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ανάπτυξη, και η επιλογή για τη δαπάνη ίδιου ποσού σε στρατιωτικό εξοπλισμό, μπορεί να αντανακλά μια προτεραιότητα που δίνεται στην άμυνα και την καταστολή των εθνικών συμφερόντων ή στην επιδίωξη πολιτικών που διατηρούν ή ενισχύουν το status quo.

Πρόσχημα της ρωσικής επιθετικότητας: Συχνά, η ρητορική περί ρωσικής επιθετικότητας χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει αυξημένες δαπάνες και στρατιωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν και εσωτερικούς ή γεωπολιτικούς στόχους πέρα από την απλή άμυνα.

Συνολικά, η πραγματικότητα είναι πολυδιάστατη και συχνά οι πολιτικές επιλογές αντικατοπτρίζουν συμφέροντα που δεν είναι πάντα άμεσα ορατά ή διαφανή. Υπάρχει η ανάγκη να αναλύουμε κριτικά τις δηλώσεις και τις πράξεις των ηγεσιών, και να λαμβάνουμε υπόψη ότι η γεωπολιτική, οικονομική και εσωτερική πολιτική συχνά διαπλέκονται με τρόπους που μπορεί να μην ευνοούν πάντα τα λαϊκά συμφέροντα.

Όταν κάνουμε πολιτικές αναλύσεις σκοπός δεν είναι μόνο να βλέπουμε τα μόνο τα ορατά συμφέροντα αλλά και τα κρυμμένα συμφέροντα των πολιτικών ελίτ,  που κρύβονται πίσω από το πλέγμα διαφθοράς και  εξοπλισμών και πολέμου.  Ας λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για λαθρεμπόριο όπλων  και μίζες πολιτικών που εμπλέκονται στην προμήθεια του εξοπλισμού, όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα των λαών..

Τα ζητήματα διαφθοράς, λαθρεμπορίου όπλων, μιζών και συμφερόντων που εμπλέκονται στις προμήθειες εξοπλισμών και στον πόλεμο έχουν παρατηρηθεί στην Ουκρανία και αποτελούν σημαντικά στοιχεία που επηρεάζουν την πολιτική σκηνή και τις αποφάσεις των ελίτ. Οι λαοί ακόμη και τα κοινοβούλιά δεν λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις αυτές.

Οι καταγγελίες για λαθρεμπόριο όπλων και διαφθορά στις προμήθειες αναδεικνύουν το βαθμό που το οικονομικό και πολιτικό συμφέρον μπορεί να διαστρεβλώσει τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές. Πίσω από τις επίσημες δηλώσεις και τις δημόσιες στρατηγικές, συχνά κρύβονται συμφέροντα που αποσκοπούν στην ενίσχυση συγκεκριμένων ομάδων ή κέντρων εξουσίας, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται η σταθερότητα και η ηθική των πολιτικών συστημάτων.

Είναι σημαντικό η ανάλυση να προσεγγίζει αυτές τις πτυχές με κριτικό πνεύμα, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες και τα στοιχεία που προκύπτουν από ερευνητικές δημοσιογραφικές έρευνες και ανεξάρτητες πηγές. Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των πραγματικών κινήτρων και των δυνάμεων που κινούν τις πολιτικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως οι ένοπλες δυνάμεις και η άμυνα.

Γνωρίζουμε ότι το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα τα ισχυρότερα λόμπι – στην παγκόσμια πολιτική εξουσία. Μπροστά στα συμφεροντά της ακυρώνει τη δημοκρατία. Και το αντίδοτο είναι ένα νέο κίνημα ειρήνης και συμμετοχής των πολιτών.

Το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά λόμπι στον κόσμο, με μεγάλη επιρροή στην πολιτική και την εξουσία. Συχνά, τα συμφέροντά του οδηγούν σε πολιτικές που προωθούν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, συχνά σε βάρος της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να περιορίσουν τη διαφάνεια και να αποδυναμώσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά, αναδύεται ένα νέο κίνημα ειρήνης και συμμετοχής των πολιτών, που επιδιώκει να προωθήσει την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων στα κοινά. Αυτό το κίνημα προσπαθεί να αντισταθεί στις επιρροές των λόμπι που προωθούν τον πόλεμο και να ενθαρρύνει μια πιο δίκαιη

Ποιοι θα αντικειμενικά θα επωφεληθούν από ένα γενικευμένο πόλεμο στην Ευρώπη.

Ένα γενικευμένο πόλεμο στην Ευρώπη θα έχει σοβαρές και πολύπλευρες επιπτώσεις, και είναι δύσκολο να προσδιοριστούν συγκεκριμένα ποιοι θα ωφεληθούν αντικειμενικά, καθώς οι συνέπειες θα είναι ευρείες και καταστροφικές. Ωστόσο, σε μια τέτοια κατάσταση, ορισμένες ομάδες ή συμφέροντα θα μπορούσαν να επωφεληθούν υπό ορισμένες συνθήκες:

Οικονομικά συμφέροντα σε χώρες που μπορούν να επωφεληθούν από στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη: Χώρες που παρέχουν στρατιωτική βοήθεια ή αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από στρατιωτικές συμβάσεις ή αυξημένες εξαγωγές όπλων, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Αμυντικές βιομηχανίες: Επιχειρήσεις που παράγουν όπλα, στρατιωτικό υλικό και τεχνολογία άμυνας πιθανόν να δουν αύξηση στις πωλήσεις τους.

Οικονομικά κέντρα που επωφελούνται από αυξανόμενη εξάπλωση ενεργειακών και πόρων: Χώρες που παράγουν ή ελέγχουν σημαντικούς ενεργειακούς πόρους ενδέχεται να επωφεληθούν από αυξημένη ζήτηση, αν και αυτό εξαρτάται από την έκταση και τη φύση του πολέμου.

Ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνται από συγκέντρωση εξουσίας: Καθεστώτα ή οργανώσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν την κυριαρχία τους ή να διασφαλίσουν την επιρροή τους μέσω του πολέμου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οφέλη αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινά και συνοδεύονται από σοβαρές ανθρώπινες, οικονομικές και κοινωνικές απώλειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι και χώρες θα υποστούν αρνητικές συνέπειες, και η γενική κατάσταση θα είναι καταστροφική για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή