Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, «περπατάμε» σε μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας! Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και η Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι προσκαλούν το κοινό σε μια περιπατητική θεατρική διαδρομή στο Γκάζι – γνωστό και ως Γκαζοχώρι, όπως ονομαζόταν παλιότερα η συνοικία γύρω από το εργοστάσιο φωταερίου. Για έξι κυριακάτικα πρωινά, η θεατρική διαδρομή «Επόμενη Στάση: Γκαζοχώρι» ζωντανεύει στιγμές από το παρελθόν αυτής της γειτονιάς και αποκαλύπτει τα μυστικά που κρύβονται σε κάθε της γωνιά, από τα μικρά ήσυχα στενά της μέχρι τους πολυσύχναστους δρόμους της.
Το Γκαζοχώρι, βρισκόμενο στη σκιά του εργοστασίου που παρείχε φως και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, αποτελεί μια συνοικία που βρισκόταν σε διαρκή αλλαγή, μια περιοχή που μέσα στα χρόνια άλλαξε πολλά πρόσωπα από την περίοδο της βιομηχανικής ανάπτυξης στην πρωτεύουσα μέχρι τη σημερινή της μορφή. Σε κάθε σταθμό της διαδρομής «Επόμενη Στάση: Γκαζοχώρι», οι τρεις θεατρικοί ξεναγοί–ηθοποιοί Σοφία Νικολοπούλου, Αγγελική Παναγιωτοπούλου και Αλέξανδρος Καναβός μάς αποκαλύπτουν ιστορίες για τα πρόσωπα που πέρασαν ή έζησαν στο Γκαζοχώρι, τα μεγάλα και μικρά γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή αλλά και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Μέσα από τις αφηγήσεις, τα ντοκουμέντα, τις προσωπικές μαρτυρίες, τις φωτογραφίες και τα τραγούδια που συνόδευσαν τις ζωές των ανθρώπων του Γκαζοχωρίου, η περιοχή αναβιώνει μπροστά μας με τον πιο πρωτότυπο τρόπο, με τη χρήση διαφορετικών θεατρικών μέσων και τεχνικών αλλά και μέσα από μια μοναδική αλληλεπίδραση με το κοινό. Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα, πάρτε καπέλα και νερό και ελάτε να εξερευνήσουμε την ιστορία μίας από τις πιο πολυδιάστατες γειτονιές της Αθήνας!
Συντελεστές
- Έρευνα – δραματουργία: Χρήστος Χριστόπουλος
- Ιστορική επιμέλεια: Γιάννης Στογιαννίδης
- Ενδυματολογικά – σκηνογραφικά: Κωνσταντίνα Εμμανουήλ
- Θεατρικοί ξεναγοί: Σοφία Νικολοπούλου, Αγγελική Παναγιωτοπούλου, Αλέξανδρος Καναβός
- Παραγωγή: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Διάρκεια διαδρομής: 80′
Κεντρική εικόνα θέματος: Συλλογή ΒΜΦ, Αρχείο Αικ. Τσιρογιάννη