Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην χώρα μας ο Πάπας Φραγκίσκος λειτούργησε στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Χρήστος Λαμπράκης», όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο των Βαλκανίων.
Απαγγέλοντας στα ελληνικά το «Πιστεύω», την ομολογία της Πίστεως, ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ενώ απευθυνόμενος στους πιστούς μίλησε για την αξία της ταπεινότητας.
«Αγαπητοί μου, μη φοβάστε τη μικρότητα, διότι το ζήτημα δεν είναι να είμαστε μικροί και ανεπαρκείς, αλλά να ανοιγόμαστε στον Θεό και στους άλλους. Μην φοβάστε τις ξηρασίες, γιατί ο Θεός δεν τις φοβάται».
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε μιλήσει για την σημασία της μετάνοιας και χρησιμοποίησε μάλιστα την ετυμολογία της, στα ελληνικά.
«Θα μας βοηθήσει η όμορφη γλώσσα σας, τα ελληνικά, με την ετυμολογία του ευαγγελικού ρήματος “μετανοώ”, “μεταστρέφομαι”. Είναι σύνθετο από την πρόθεση “μετά”, που σημαίνει “πέρα” και το ρήμα “νοώ”, που σημαίνει “σκέφτομαι”. Μεταστρέφομαι λοιπόν σημαίνει σκέπτομαι πέρα, πηγαίνω πέρα από τον συνηθισμένο τρόπο σκέψης», είχε πει ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Αύριο θα αφήσω την Ελλάδα, αλλά δεν θα σας αφήσω. Θα σας φέρω μαζί μου στην μνήμη και τις προσευχές μου», είχε πει ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ο αποχαιρετισμός με το απόφθεγμα από τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη
Με ένα ελληνικό απόφθεγμα από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη αποχαιρέτισε την Ελλάδα μετά την δεύτερή του επίσκεψη στην χώρα μας ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Στην Ελλάδα, υπάρχει ένα διαφωτιστικό ρητό: Ο φίλος είναι άλλος εαυτός. Ναι, οι άλλοι άνθρωποι αποτελούν το μονοπάτι για να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Οι καλές αποφάσεις αφορούν πάντα τους άλλους, όχι μόνο τους εαυτούς μας».
Το μήνυμα ανθρωπιάς από τη Λέσβο
Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Πάπας επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τη Μυτιλήνη και το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.
«Πέρασαν πέντε χρόνια από την επίσκεψη που έκανα εδώ (σ.σ. στη Μυτιλήνη) και μετά από όλο αυτό τον καιρό διαπιστώνω ότι ανά τον κόσμο ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ευχαριστώ από καρδιάς τον τοπικό πληθυσμό για τις πολλές θυσίες που έκανε. Και τοπικές αρχές. Ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε», είχε σημειώσει ο Πάπας Φραγκίσκος, που πάντα εκφραζόταν υπέρ των προσφύγων και των αδυνάμων.
«Πρέπει με πικρία να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα βρίσκεται σε δυσκολία και στην Ευρώπη υπάρχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν μην τους αφορά. Είναι τραγικό. Ο σεβασμός των ανθρώπων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να διαφυλάξετε και η αξιοπρέπεια του καθενός να τίθεται πάνω από όλα».
Μίλησε για τα τείχη και τους φράχτες που υψώνονται και είπε: «Είναι θλιβερό να ακούς τη δέσμευση κοινών πόρων για να χτιστούν τείχη. Ζούμε στην εποχή των συρματοπλεγμάτων. Δεν βελτιώνουν τη συμβίωση υψώνοντας φράχτες. Είναι εύκολο να παρασύρει κάνεις τη κοινή γνώμη σπέρνοντας τον φόβο για τον άλλο. Πρέπει να ξεπεράσουμε την γκετοποίηση και προχωρήσουμε στην ένταξη».
«Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των νεκρών παιδιών ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και συνέχισε: «Η μεσόγειος ένα μεγάλο νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες. Ας μην επιτρέψουμε αυτή η θάλασσα να μετατραπεί σε θάλασσα λήθης. Ας αφήσουμε αυτό το ναυάγιο του πολιτισμού. Η πίστη απαιτεί συμπόνια και ευσπλαχνία. Αυτό είναι ύφος του θεού. Και τρυφερότητα».