Στις εργασίες της Συνόδου Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας στο Μόντρεαλ του Καναδά, με κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, συμμετείχε αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Βασίλειο Υψηλάντη και Αικατερίνη Νοτοπούλου.
Ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε στα ζητήματα που εγείρονται από την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή μας και ειδικότερα για τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ενίσχυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δύναται, όπως είπε, «να συμβάλλει ουσιαστικά σε διάφορα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας, από τη διαμόρφωση πολιτικής και τον καθορισμό της ατζέντας μέχρι τη σύνταξη της νομοθεσίας και τον έλεγχο των νόμων».
Επίσης, σημείωσε ότι «η Βουλή των Ελλήνων έχει προχωρήσει στην αυτοματοποίηση της παραγωγής πρακτικών με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης ήδη από το 2021. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα κοινοβούλια εγείρει και σημαντικά ρυθμιστικά και ηθικά ζητήματα, όπως η διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων και η διατήρηση της διαφάνειας, ενώ περιλαμβάνει και σημαντικές τεχνικές προκλήσεις, όπως η ανάγκη για ισχυρές υπολογιστικές υποδομές, διαθεσιμότητα γλωσσικών πόρων για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση και ασφάλεια επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων».
Στη συνέχεια, ο κ. Υψηλάντης υπογράμμισε ότι η «Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες, καθιστώντας τες πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές και, προς αυτή την κατεύθυνση, κρίνεται απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ κοινοβουλίων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της σχετικής έρευνας και την εξασφάλιση της υπεύθυνης εφαρμογής της».
Ο κ. Υψηλάντης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική κατάσταση της χώρας και στα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, ενώ παράλληλα παρουσίασε τους κύριους δείκτες της ελληνικής οικονομίας και αναφέρθηκε στη διεθνή θέση της χώρας μας μετά και την εκλογή της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026 με την υποστήριξη 182 κρατών.
Στις εργασίες της Ολομέλειας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπέβαλε ερώτημα στη Γενική Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας σχετικά με το ζήτημα της ανόδου που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια των ακραίων και αντισυστημικών πολιτικών σχηματισμών στις χώρες του δυτικού κόσμου και με ποιο τρόπο η Γαλλοφωνία μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του.
Η κ. Νοτοπούλου στην παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση του Δικτύου Γυναικών-βουλευτών της Συνελεύσεως παρουσίασε το πλέγμα των νομοθετικών και άλλων κανονιστικών μέτρων που ισχύουν στη χώρα μας για την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών και υπέρ της ισότητας των δύο φύλων. Τόνισε, επίσης, ότι η ουσιαστική ισότητα παραμένει θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και διαρκές ζητούμενο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα εγκάρσιο ζήτημα ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας υγιούς κοινωνίας.