Συγκεκριμένα, μέσα στη ράχη του βιβλίου, ερευνητές εντόπισαν ένα σκισμένο και διπλωμένο απόσπασμα κειμένου στα γαλλικά, που αναγνωρίστηκε ως μέρος του Suite Vulgate du Merlin, τμήμα του μεσαιωνικού αφηγηματικού κύκλου Vulgate Cycle, που σχετίζεται με τις ζωές του Βασιλιά Αρθούρου και του Μέρλιν.
Το συγκεκριμένο χειρόγραφο είχε αρχικά καταγραφεί εσφαλμένα ως πεζό κείμενο του 14ου αιώνα σχετικά με τον Ιππότη Σερ Γκάγουεϊν. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Irène Fabry-Tehranchi, ειδικός στη μεσαιωνική γαλλική φιλολογία, διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό, αλλά εξίσου σημαντικό, αρθουριανό κείμενο.

Ιστορική και λογοτεχνική σημασία
Ο κύκλος Vulgate (περ. 1230–1235), γνωστός και ως Lancelot-Grail, αποτελεί συλλογή αλληλένδετων ρομαντικών ιστοριών που εστιάζουν στους Ιππότες και την αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρου. Το συγκεκριμένο τμήμα, το Suite Vulgate du Merlin, αποτελεί τη συνέχειά του και περιγράφει την επέκταση του βασιλείου του Αρθούρου και τη σταδιακή άνοδο του Μέρλιν ως μάγου και προφήτη.
«Αν αυτή η συνέχεια γράφτηκε για να διευκολύνει αυτή τη σύνδεση, τότε ήταν επιτυχημένη», εξήγησε η Fabry-Tehranchi στο BBC. «Αυτός έγινε ο βασικός τρόπος με τον οποίο μεταδόθηκε η ιστορία.»
Το απόσπασμα περιγράφει δύο σκηνές: τη Μάχη του Cambénic, όπου ο Γκάγουεϊν και τα αδέλφια του νικούν τους Σάξονες, και μια σκηνή στη βασιλική αυλή του Αρθούρου κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου περιγράφονται οι μαγικές ικανότητες του Μέρλιν.
Το χειρόγραφο είναι γραμμένο στα Παλαιά Γαλλικά, ενώ τα αρχικά γράμματα των κεφαλαίων είναι γραμμένα με κόκκινο και μπλε χρώμα, κάτι που υποδηλώνει ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 1275 και 1315, πιθανόν με σκοπό να μοιραστεί στις αυλές των ευγενών, καθώς απευθύνονταν κυρίως σε γυναίκες της αριστοκρατίας.
Ψηφιακή μελέτη με προηγμένες μεθόδους
Το χειρόγραφο ήταν αρκετά εύθραυστο και δεν μπορούσε να ξεδιπλωθεί με φυσικό τρόπο, οπότε οι ερευνητές του Cultural Heritage Imaging Laboratory (CHIL) εφάρμοσαν μη επεμβατικές μεθόδους για την ανάγνωση και μελέτη του. Συγκεκριμένα, εφάρμοσαν τεχνικές με πολυφασματική απεικόνιση, υπολογιστική τομογραφία, και φωτογραφία υψηλής ανάλυσης με χρήση πρισμάτων, καθρεφτών και μαγνητών. Τα δεδομένα ενώθηκαν σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του χειρογράφου, επιτρέποντας την ψηφιακή ανάγνωση του περιεχομένου.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το ίδιο το κείμενο, αλλά και με το υλικό τεκμήριο», δήλωσε η Fabry-Tehranchi. «Ο τρόπος με τον οποίο επαναχρησιμοποιήθηκε μας δείχνει πολλά για τις αρχειακές πρακτικές στην Αγγλία του 16ου αιώνα. Είναι από μόνο του ένα κομμάτι ιστορίας.»
Η υπεύθυνη του CHIL, Maciej M. Pawlikowski, χαρακτήρισε το εγχείρημα ως «μοναδική ευκαιρία» για την εφαρμογή κάθε προηγμένης τεχνικής από το φωτογραφικό οπλοστάσιο του εργαστηρίου. «Αυτό το έργο αποτέλεσε φανταστική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες απεικόνισης. Καθεμία αποκάλυψε κάτι σημαντικό», ανέφερε. «Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μοναδικών ψηφιακών αντικειμένων που έδωσαν στο απόσπασμα νέο πλαίσιο και άλλαξαν πλήρως την κατανόησή μας γι’ αυτό.»