Χρυσοχοΐδης για τη δολοφονία Μοσχούρη στο Χαλάνδρι: Για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανωμένου εγκλήματος έχουμε πλήρη εξιχνίαση δολοφονιών

«Τα χτυπήματα στο οργανωμένο έγκλημα είναι καθοριστικά», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

by Times Newsroom

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανωμένου εγκλήματος έχουμε την πλήρη εξιχνίαση των δολοφονιών και σε ό,τι αφορά στους εκτελεστές, καθώς και στους ηθικούς αυτουργούς», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για τη δράση του ελληνικού FBI με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία Μοσχούρη στο Χαλάνδρι.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Είναι βέβαιο ότι η δουλειά που πραγματοποιεί η νέα υπηρεσία, το ελληνικό FBI και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, η οποία αποτελείται από ικανότατους αξιωματικούς, θα οδηγήσει στην εξιχνίαση και αυτής της δολοφονίας. Σημασία έχει ότι κάθε μέρα οι επιτυχίες που έχει αυτή η υπηρεσία είναι πολύ μεγάλες. Τα χτυπήματα στο οργανωμένο έγκλημα είναι καθοριστικά. Αρκεί να θυμηθούμε ότι έχουν συλληφθεί 60 άτομα οι οποίοι εξαπατούσαν τους πολίτες και έκλεβαν από την αντλία καύσιμα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δράση του ελληνικό FBI, σημειώνοντας:

«Υπάρχει μια τεράστια δραστηριότητα η οποία είναι πολύ στοχευμένη και χτυπάει εκεί που πρέπει τις εγκληματικές οργανώσεις. Η υπηρεσία αυτή έχει ζωή πέντε μήνες και έχει εξαρθρώσει 48 εγκληματικές οργανώσεις. Έχει κατηγορήσει 1.176 δράστες και έχει συλλάβει και παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη 702 δράστες», συμπλήρωσε.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τις αλλαγές στη δομή της ΕΛ.ΑΣ., αναφέροντας ότι «θέτουμε τις βάσεις για μια νέα σύγχρονη αστυνομία και τεχνολογικά αναβαθμισμένη».

«Έχουν ιδρυθεί καινούργιες διευθύνσεις, όπως είναι η Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, δηλαδή η διεύθυνση η οποία ασχολείται με την ενδοοικογενειακή βία, τους ανηλίκους, τα θέματα της προστασίας των ζώων, τη ρατσιστική βία, δηλαδή μια σειρά από θέματα τα οποία είναι σύγχρονα. Η αστυνομία απαιτείται να έχει πολύ στοχευμένες πολιτικές, αφοσιωμένους αστυνομικούς, σχεδιασμό και στρατηγική. Και σε αυτό πάνω γίνεται μια σπουδαία δουλειά, όπως επίσης η εισαγωγή της τεχνολογίας στην αστυνομία έτσι ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη».

«Για τα τροχαία ατυχήματα ευθύνεται η κουλτούρα και η νοοτροπία μας»

Αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι «πέραν όλων των προβλημάτων, φταίει η αντίληψή μας για την οδήγηση, η κουλτούρα μας, η συμπεριφορά μας. Όταν οδηγούμε και μιλάμε παράλληλα στο τηλέφωνο και παρασύρουμε μια μητέρα με ένα καροτσάκι με το παιδί της, δεν είναι θέμα ελέγχου της αστυνομίας. Αυτό είναι θέμα ευθύνης του καθενός. Αντίστοιχα όταν δεν φοράμε το κράνος και όταν παραβιάζουμε το κόκκινο. Δεν είναι θέμα απλά αστυνόμευσης».

Για τους πολίτες που οδηγούν χωρίς δίπλωμα οδήγησης, ο ίδιος είπε: «Έχουμε πολλές χιλιάδες αυτόφωρα φέτος. Αυτή τη στιγμή όσοι οδηγούν χωρίς δίπλωμα και είναι πάρα πολλοί, κυρίως με δίκυκλα, οδηγούνται στο αυτόφωρο. Οδηγούνται δηλαδή στον εισαγγελέα και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς είναι και επαγγελματίες, δηλαδή ασκούν το επάγγελμά τους μέσα από την οδήγηση».

«Θα προσληφθούν 280 αστυνομικοί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

Στη συνέχεια, όπως σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την ασφάλεια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς: «Υπήρχε ένας αριθμός αστυνομικών στο μετρό της Αθήνας περίπου 60 άτομα. Έχουν προστεθεί 130 άτομα στον προαστιακό και στα λεωφορεία της ΟΣΥ σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική, γιατί εκεί υπάρχουν αρκετά προβλήματα και με χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι επιχειρούν να φτάσουν στο σημείο για να πάρουν τη δόση τους και με κλοπές και επιθέσεις που γίνεται από καταυλισμούς Ρομά σε βάρος λεωφορείων.

Συμφωνήσαμε με τον κ. Κυρανάκη να προσληφθούν με δαπάνες της ΣΤΑΣΥ 150 αστυνομικοί, οι οποίοι θα στελεχώσουν όλα τα δρομολόγια και τους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ σε όλο το δίκτυο του μετρό στην Αθήνα, καθώς και 130 αστυνομικοί, οι οποίοι θα προσληφθούν πάλι με δαπάνες της ΟΣΥ και θα πλαισιώσουν τις ανάγκες των λεωφορείων. Άρα συνολικά 280».

«Ο Έβρος είναι ασφαλής και απρόσιτος»

Ο υπουργός μιλώντας για τον Έβρο και την ασφάλεια των συνόρων, τόνισε ότι «ο φράχτης είναι στα 75 χιλιόμετρα. Ένα καταπληκτικό έργο, πολύ σπουδαίο έργο που διασφαλίζει πραγματικά την ασφάλεια των συνόρων μας».

«Ο Έβρος είναι απρόσιτος και ασφαλής και από την ώρα που ο Έβρος ασφαλής, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να αισθανόμαστε ότι τα σύνορα μας ελέγχονται απόλυτα και το ίδιο γίνεται φυσικά και στη θάλασσα στο Αιγαίο. Απόδειξη είναι ότι οι ρυθμοί της παράτυπης μετανάστευσης είναι πάρα πολύ χαμηλοί», τόνισε.

«Η επέκταση του φράχτη έχει αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ πριν από μία εβδομάδα περίπου, έδωσε εντολή ο πρωθυπουργός να προχωρήσουμε, οπότε είναι ένα ζήτημα που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα».

«Έχουμε 13.000 συλλήψεις κακοποιητών – Έχουμε υπερδιπλασιασμό, άρα σημαίνει ότι άνοιξαν τα στόματα»

Αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία, ο υπουργός είπε ότι «είναι ένα θέμα με το οποίο ξεκινήσαμε πέρυσι, με αφορμή το τραγικό περιστατικό των Αγίων Αναργύρων. Έχουμε αποτελέσματα που είναι εντυπωσιακά αρνητικά. Έχουμε 13.000 συλλήψεις κακοποιητών ανδρών που κατηγορήθηκαν από τις συντρόφους τους μέσα σε έναν χρόνο, ενώ το 2023 αυτοί ήταν 5.500. Έχουμε υπερδιπλασιασμό, άρα σημαίνει ότι άνοιξαν τα στόματα, οι γυναίκες καταγγέλλουν βασανισμούς, ξυλοδαρμούς, απειλές. Η αστυνομία έχει ιδρύσει 65 γραφεία σε όλη τη χώρα ενδοοικογενειακής βίας με εκπαιδευμένους αστυνομικούς, γίνεται μια σοβαρή δουλειά. Είναι κάτι που παρακολουθούμε και επιτηρούμε και γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι και να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι στην ανταπόκρισή μας και αυτίο είναι ένα τεράστιο κοινωνικό έργο που παρέχει η αστυνομία. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί και ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις, στα καλέσματα και στην ανάγκη ανθρώπων που είναι σε αδύναμη θέση και υποφέρουν από κακοποιητές και βασανιστές οι οποίοι πολλές φορές αφαιρούν και ανθρώπινες ζωές».

«Είμαστε σε καλό δρόμο, διότι έχουμε αλλάξει σημαντικά και τη νομοθεσία, έχει αυστηροποιηθεί η νομοθεσία».

Τέλος, όπως είπε: «Νομίζω ότι θα διεκδικήσουμε μέρα με τη μέρα μια πολύ καλή θέση στην Ευρώπη σε ό, τι αφορά στη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Το ίδιο γίνεται και με το ζήτημα της βίας ανηλίκων, όπου αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Δε θα έλεγα ότι είναι αστυνομικό πρόβλημα. Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Είναι θέμα της οικογένειας. Παρόλα αυτά καταλήγει αστυνομικό ζήτημα».

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή