Πάπας Φραγκίσκος: «Πονοκέφαλος» οι θέσεις των ηγετών – Μάχη για τη διπλωματία του «sitting»

Η αυριανή κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συγκέντρωση ηγετών.

by Times Newsroom

Το θέμα με το που θα κάτσουν οι ηγέτες δεν φαίνεται να είναι τυπικός και χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της βρετανικής Daily Mail, που αποτυπώνει την ατμόσφαιρα: «Θα εκλάβει ο Τραμπ τη θέση του στην κηδεία του Πάπα ως σνομπάρισμα; Δράμα πρωτοκόλλου τρία χρόνια αφότου ο Μπάιντεν δέχθηκε πειράγματα επειδή καθόταν πίσω πίσω στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ,αναμένεται αύριο να κάτσει στην τρίτη σειρά των καθισμάτων. Τουλάχιστον αυτό προβλέπει το πρωτόκολλο. Και μάλιστα, όχι πλάι στον Μακρόν ή την Μελόνι, αλλά σε κάποιους ηγέτες από την Αφρική.

Οι ηγέτες, τουλάχιστον βάσει της τελευταίας κηδείας Πάπα το 2005, αναμένεται να καθίσουν από τη μία πλευρά του φέρετρου, ενώ οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας από την άλλη.

Συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο προβλέπει τα εξής: Στην πλευρά των αρχηγών κρατών θα κάθονται αρχικά οι ηγέτες Ιταλίας και Αργεντινής (χώρα καταγωγής του Πάπα), ακολούθως οι βασιλικές αντιπροσωπείες των καθολικών κρατών, μετά οι βασιλιάδες μη καθολικών κρατών και μετά οι αρχηγοί κρατών με αλφαβητική σειρά των χωρών αλλά με βάση το… γαλλικό αλφάβητο.

Και αυτό έχει τη σημασία του γιατί στα γαλλικά τα ονόματα των χωρών διαφέρουν αρκετά. Με άλλα λόγια, στην πρώτη σειρά Μελόνι-Μιλέι, βασιλιάδες, στη δεύτερη επίσης βασιλιάδες και από την τρίτη σειρά και πίσω αρχηγοί κρατών.

Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι χώρες που εκπροσωπούνται από τον αρχηγό του κράτους θα καθίσουν πρώτα, έπονται αυτές που εκπροσωπούνται από τον αρχηγό κυβέρνησης και ακολουθούν αυτές που θα δώσει το «παρών» ένας υπουργός ή ένας πρέσβης.

Αυτομάτως αυτό τοποθετεί τον Τραμπ πιο πίσω στις θέσεις και σίγουρα όχι πλάι στην οικοδέσποινα Μελόνι, ούτε καν πλάι σε ηγέτες μεγάλων χωρών της ΕΕ, όπως η Γαλλία. Το πιθανότερο είναι ότι θα κάθεται πλάι στον ηγέτη κάποιου αφρικανικού κράτους. Και αυτό έχει την εξήγησή του όπως προαναφέρθηκε στη χρήση του γαλλικού αλφάβητου.

Οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στο γράμμα «Ε» (États-Unis) και ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε επομένως να καθίσει ανάμεσα σε δύο αφρικανικά κράτη: το Εσουατίνι (Eswatini) και την Αιθιοπία (Ethiopie). «Αλλά αυτό είναι κάτι που θα δούμε αν θα συμβεί», γράφει η ιταλική Repubblica.

Η Τζόρτζια Μελόνι, μαζί με την ηγεσία της Αργεντινής (χώρα καταγωγής του Πάπα Φραγκίσκου) δεν θα κάτσουν μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών αλλά στην πρώτη σειρά μαζί με τους βασιλιάδες. Επομένως, αριστερά από το φέρετρο του Φραγκίσκου στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, θα κάθονται ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, μαζί με την κόρη του Λάουρα και την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι , ενώπιον των Προέδρων της Γερουσίας και της Βουλής, Ιγκνάτσιο ντε Ρούσα και Λορέντσο Φοντάνα, επειδή η τελετή γίνεται σε ξένη χώρα.

Ακολούθως, θα πρέπει να καθίσουν ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Τζιοβάνι Αμορόζο και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Ένα προβάδισμα που διατηρούνταν πάντα για τις ιταλικές αρχές αφού ο Ποντίφικας είναι επίσης Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρώμης, Επίσκοπος της Πρωτεύουσας και εκπρόσωπος του Καθολικισμού. Δίπλα τους, το πρωτόκολλο θέλει να κάθεται ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Μαζί του και η αδελφή του Καρίνα, γενική γραμματέας της προεδρίας της Αργεντινής.

Θα ακολουθήσουν οι βασιλιάδες καθολικών χωρών, όπως ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με την βασίλισσα Λετίθια, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό με την πριγκίπισσα Σαρλίν, ο Μεγάλος Μάγιστρος της Μάλτας Τζον Τ. Ντάνλαπ και ακολούθως οι βασιλιάδες μη καθολικών χωρών ο εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο διάδοχος του νορβηγικού θρόνου Χαακόν με τη σύζυγό του Μέτε-Μαρίτ. Ίσως ιδιαίτερη μεταχείριση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere dela Serra, θα έχουν ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουvτέρες , οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντόνιο Κόστα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ρομπέρτα Μέτσολα και οι διοικητές του Σαν Μαρίνο, Ντενίζ Μπρονζέτι και Ιταλο Ρίγκι.

Αναφορικά με τους προέδρους κρατών πρώτοι αναμένονται ο Αυστριακός Πρόεδρος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Σταϊνμάγιερ (κατά το γαλλικό αλφάβητο τα ονόματα των χωρών Autriche και Allemagne αντίστοιχα). Ακολούθως οι εκπρόσωπος της Αλβανίας και ούτω καθεξής. Θα ακολουθήσουν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάτσιο Λούλα, μαζί με τη γενική κυβερνήτη του Καναδά Μαίρη Σάιμον και τους αρχηγούς κρατών του Πράσινου Ακρωτηρίου και της Κύπρου (Νίκο Χριστοδουλίδη).

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιβεβαίωσε χθες την παρουσία του στη Ρώμη λόγω της στενής του σχέσης με τον Πάπα Φραγκίσκο, θα μπορούσε επίσης να βρεθεί να κάθεται δίπλα στον Τραμπ, σύμφωνα με την Corriere.

H La Repubblica δίνει μια διαφορετική εκδοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι λόγω της τεράστιας προσέλευσης, θα δημιουργηθεί ένας νέος αποκλειστικός χώρος πίσω από τα σκαλιά της βασιλικής. Εκεί θα μπορούσαν να κάτσουν επίσημοι καλεσμένοι εκτός κυβερνήσεων αλλά και πάλι υψηλόβαθμοι, όπως για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν.

«Αυτό λοιπόν είναι το σενάριο, το θέαμα που θα αντικρίσει ο κόσμος αύριο στις 10 το πρωί, όταν το φέρετρο του Φραγκίσκου θα αναχωρήσει για το τελευταίο του ταξίδι προς τον τάφο στην εκκλησία της Santa Maria Maggiore. Με έναν πολύ συγκεκριμένο χρωματισμό: Στα δεξιά το μαύρο των πένθιμων ενδυμάτων και των δαντελωτών πέπλων, στα αριστερά το κόκκινο του καρδιναλιακού χιτώνα, μπροστά ο τεράστιος, πολύχρωμος, ταραγμένος λαός του Πάπα Φραγκίσκου», γράφει η La Republica.

Πάπας Φραγκίσκος: Η γυναίκα που έσπασε το πρωτόκολλο – Έκλαιγε με λυγμούς μπροστά στο φέρετρο

Μια ηλικιωμένη καλόγρια ξέσπασε σε λυγμούς μόλις λίγα μέτρα από το φέρετρο του Πάπα Φραγκίσκου, σε μια περιοχή που κανονικά προορίζεται μόνο για καρδινάλιους, επισκόπους και ιερείς.

Η αδελφή Ζενεβιέβ Ζανινγκρό (Genevieve Jeanningros), 81 ετών, έλαβε ειδική άδεια να παραβεί το πρωτόκολλο λόγω της στενής φιλίας που τη συνέδεε με τον εκλιπόντα Πάπα για πάνω από δύο δεκαετίες.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε την αδελφή Ζενεβιέβ, με μπλε μαντίλι στο κεφάλι και σκούρο μπλε ένδυμα, να προσεγγίζει το κόκκινο σχοινί γύρω από το φέρετρο με τη βοήθεια ενός υπαλλήλου.

Φανερά συγκλονισμένη μόλις αντίκρισε το σώμα του φίλου της, ξέσπασε σε κλάματα, φέρνοντας τα χέρια της γρήγορα στο πρόσωπο καθώς επεξεργαζόταν το θέαμα.

Η γαλλο-αργεντινή καλόγρια, την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλούσε χαϊδευτικά «το τρομερό παιδί» (L’enfant terrible), στάθηκε σιωπηλή, έχοντας έναν απλό πράσινο σάκο περασμένο στους ώμους της.

Μόλις εννέα μήνες πριν, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επισκεφθεί την αδελφή Ζενεβιέβ στην Όστια της Ρώμης, σε ένδειξη αναγνώρισης της μακροχρόνιας δράσης της στο πλευρό των κοινωνικά αποκλεισμένων και περιθωριοποιημένων ομάδων.

Η γνωριμία τους χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Πάπας ήταν ακόμη ο Καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

Ως μέλος του τάγματος των Μικρών Αδελφών του Ιησού (Little Sisters of Jesus), η αδελφή Ζενεβιέβ είχε αφιερώσει το έργο της στους πλέον αδύναμους της Όστια.

Κι ενώ η αυθόρμητη συναισθηματική αντίδραση της καλόγριας υπενθύμισε σε πολλούς τη βαθιά προσωπική απώλεια που βιώνουν οι πιο κοντινοί φίλοι και συγγενείς του Πάπα Φραγκίσκου, άλλοι πενθούντες δέχθηκαν επικρίσεις επειδή πόζαραν δίπλα στο σώμα του εκλιπόντος.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή