Ποινή φυλάκισης πέντε ετών και δύο μηνών επιβλήθηκε σε μια 47χρονη κομμώτρια από την Αγία Πετρούπολη με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό, ύστερα από τον ισχυρισμό μίας γειτόνισάς της.
Η Άννα Αλεξάντροβα αρνείται ότι δημοσίευσε οκτώ αντιπολεμικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιμένοντας ότι η υπόθεση είχε ως κίνητρο μια διαμάχη με τη γειτόνισσα.
Η γειτόνισσά της δήλωσε στο BBC ότι παραπονέθηκε στους εισαγγελείς, αφού η Αλεξάντροβα είχε στείλει στην κόρη της φωτογραφίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων και η σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον στρατό θεωρείται έγκλημα στη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι δικηγόροι ενός δημοτικού συμβούλου της Μόσχας στον οποίο επιβλήθηκε η πρώτη ποινή φυλάκισης τον Ιούλιο του 2022 βάσει του νόμου περί «ψευδών ειδήσεων» κατέθεσαν προσφυγή κατά του αδικήματος στο συνταγματικό δικαστήριο της Ρωσίας.
Στον Αλεξέι Γκορίνοφ επιβλήθηκε αρχικά επταετής φυλάκιση αφού βιντεοσκοπήθηκε να επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Είχε διαφωνήσει με την ιδέα της διεξαγωγής ενός διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής την ώρα που πεθαίνουν παιδιά στην Ουκρανία.
Η κομμώτρια Άννα Αλεξάντροβα, 47χρονη μητέρα δύο παιδιών, συνελήφθη για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2023 για οκτώ αναρτήσεις που μοιράστηκε μέσω δύο ανώνυμων λογαριασμών στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VKontakte.
Όταν ο συντάκτης του BBC Russia, Steve Rosenberg, επισκέφθηκε το δικαστήριο τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δικηγόρος της Αλεξάντροβα του είπε ότι η υπόθεση είχε ξεκινήσει ως μια συνηθισμένη οικογενειακή διαμάχη για γη.
Προέκυψε ότι η Άννα Αλεξάντροβα ήταν αρχικά στην ίδια πλευρά με τη γειτόνισσά της στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την τοπική αποψίλωση των δασών από τους εργολάβους στο χωριό Korpikyulya, νότια της Αγίας Πετρούπολης. Αλλά τελικά άρχισαν να διαφωνούν για διάφορα άλλα θέματα με τη νέα διαμάχη σταδιακά να εντείνεται.
Από την έναρξη του πολέμου, το Κρεμλίνο έχει εντείνει την καταστολή, φυλακίζοντας εκατοντάδες αντιπάλους και επικριτές και φιμώνοντας τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.
Σε μια ξεχωριστή υπόθεση την Τρίτη, τέσσερις δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν στη Μόσχα για πεντέμισι χρόνια, αφού κρίθηκαν ένοχοι ότι εργάζονταν για μια «εξτρεμιστική οργάνωση».
Οι Antonina Favorskaya, Kostantin Gabov, Sergey Karelin και Artyom Kriger επέμεναν ότι έκαναν μόνο τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι είχαν παράγει έργο που χρησιμοποιούσε μια ομάδα κατά της διαφθοράς που ιδρύθηκε από τον κύριο αντίπαλο του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.
Ο Ναβάλνι βρέθηκε νεκρός σε σωφρονιστική αποικία στον Αρκτικό Κύκλο πέρυσι. Το βίντεο που κατέγραψε η Favorskaya σε βίντεο-σύνδεση της αίθουσας του δικαστηρίου την ημέρα πριν από τον αμφιλεγόμενο θάνατο του Ναβάλνι ήταν η τελευταία φορά που τον έδειχνε ζωντανό.
Η Favorskaya εργαζόταν για το ανεξάρτητο κανάλι SotaVision και τελικά συνελήφθη τον Μάρτιο του 2024 να βιντεοσκοπεί σε ένα νεκροταφείο όπου ήταν θαμμένος ο Ναβάλνι.