Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Αλέξη Πολίτη ​

by Times Newsroom

Πληροφορούμενη την απώλεια του Αλέξη Πολίτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Αλέξη Πολίτη, που άφησε ξεχωριστή σφραγίδα στις νεοελληνικές σπουδές. Ο Αλέξης Πολίτης διακρινόταν όχι μόνο για την πολυμάθειά του και την ικανότητά του να την αξιοποιεί στο έπακρο, αλλά και για την ανικανοποίητη περιέργειά του. Περισσότερο από όλα, ο ίδιος ήταν ένα σπάνιο δείγμα συνδυασμού της σκευής του φιλολόγου με τη ματιά και τη γνώση του ιστορικού, που διέτρεχε κάθε μελέτη του, από την ανανεωμένη πρόσληψη των δημοτικών τραγουδιών μέχρι την καινοτόμο επισκόπηση της νεότερης γραμματείας μας. Δάσκαλος εμπνευσμένος και ιδιαίτερα αγαπητός, γραφιάς επίμονος και απαιτητικός με τα κείμενά του, λόγιος παλαιάς κοπής, αλλά ανοιχτός σε κάθε ανακαινιστική πρωτοβουλία, ο Αλέξης Πολίτης κόσμησε επί δεκαετίες το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τόσο στο αμφιθέατρο, όσο και στη Βιβλιοθήκη του, στον εμπλουτισμό και την εξωστρέφεια της οποίας αφοσιώθηκε με θέρμη. Δική του πολύτιμη παρακαταθήκη η «Ανέμη», η υποδειγματική ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, το πιο διαρκές ίσως και μακρόπνοο δείγμα της κληρονομιάς που καταλείπει.

Στη σύζυγό του Αγγέλα Καστρινάκη, την οικογένειά του, τους πολλούς φίλους και μαθητές του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή