FT: Κόντρα Γαλλίας – Γερμανίας για τη μοιρασιά των 150 δισ. ευρώ της άμυνας

Mεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας έχει προκαλέσει η πρόταση της Κομισιόν για επενδύσεις ύψους 150 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή άμυνα.

by Times Newsroom

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, αρκετοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε εταίρους εκτός ΕΕ. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τα έργα που μπορούν να υποστηριχθούν με αυτό να είναι ανοιχτά σε… χώρες που δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά συνεργάζονται στενά, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία, η Ελβετία ή η Τουρκία», είπε ο Σολτς.

Για τα κενά στις κρίσιμες δυνατότητες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας, των χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας, των πληροφοριών, της αναγνώρισης και της στόχευσης «η μέθοδος είναι να εντοπίσουμε τους καλύτερους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που έχουμε», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Είπε επίσης ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα κληθεί να «επανεξετάσει τις παραγγελίες για να δει εάν οι ευρωπαϊκές θα μπορούσαν να τεθούν σε προτεραιότητα».

Οι διπλωμάτες των Βρυξελλών ανησυχούν ότι η πρωτοβουλία των 150 δισ. ευρώ θα εκτροχιαστεί από το ίδιο επιχείρημα που καθυστέρησε για περισσότερο από ένα χρόνο τη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας, ένα ταμείο 1,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύει επιχορηγήσεις για την άμυνα. Οι προσπάθειες για την εφαρμογή του σταμάτησαν αυτόν τον χειμώνα, αφού το Παρίσι απαίτησε ανώτατο όριο για το ποσοστό που θα μπορούσε να δαπανηθεί σε εξοπλισμό εκτός ΕΕ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Επιτροπής που επιφορτίστηκαν με τη σύνταξη της λεπτομερούς πρότασης τις επόμενες 10 ημέρες κλήθηκαν να έρθουν σε στενή επαφή με το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες για να διασφαλίσουν ότι δεν θα μπλοκαριστεί, όταν υποβληθεί για έγκριση από τα κράτη μέλη.

«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτό. Δεν υπήρχε πριν από μια εβδομάδα και πρέπει να είναι έτοιμο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Θα γίνουν συμβιβασμοί», δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι τα δάνεια, τα οποία θα στοχεύουν επτά βασικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, του πυροβολικού και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, «θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να συγκεντρώσουν τη ζήτηση και να αγοράσουν μαζί», και επίσης να παράσχουν «άμεσο στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία».

Η πολωνική κυβέρνηση, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και είναι επιφορτισμένη με την προεδρία των υπουργικών συνεδριάσεων του μπλοκ, θα βρίσκεται υπό πίεση να συνάψει μια ταχεία συμφωνία.

«Είμαστε σε ένα στάδιο όπου αυτό πρέπει απλώς να διευθετηθεί στο όνομα της ταχύτητας, όχι της τελειότητας», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. «Αλλά, εάν υπήρξε απροθυμία να διατεθεί 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις γαλλικές αντιρρήσεις, πώς αναμένεται να το κάνουμε με 150 δισ. ευρώ;»

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες στους Financial Times.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή