6ος Κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»: «Διερευνώντας ζητήματα οικογενειακής γλωσσικής πολιτικής»

by Times Newsroom

Το θέμα «Διερευνώντας ζητήματα οικογενειακής γλωσσικής πολιτικής» πραγματεύεται η δεύτερη τηλεδιάλεξη του 6ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Φιλοξενούμενη ομιλήτρια είναι η Δρ Χριστίνα Μαλικούδη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Απριλίου 2025 στις 19:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/w83nj23j

Εγγραφή στις τηλεδιαλέξεις για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής μέσω του συνδέσμου: https://forms.office.com/e/zdXkeDbBmF

Το επιστημονικό πεδίο της οικογενειακής γλωσσικής πολιτικής περιλαμβάνει ζητήματα που σχετίζονται με τον ρόλο της γλώσσας στον κοινωνικό ιστό της οικογένειας και επιχειρεί να συνδέσει το πεδίο της γλωσσικής κατάκτησης από παιδιά με το πεδίο της γλωσσικής πολιτικής. Η έρευνα στην οικογενειακή γλωσσική πολιτική συνδέεται με τις πρακτικές κοινωνικοποίησης στις δίγλωσσες οικογένειες, διαμορφώνει τις αναπτυξιακές πορείες των παιδιών και συνδέεται με την επίδοσή τους στην τυπική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξης θα γίνει από την Επίκ. Καθηγ. Μαλικούδη αναφορά σε διάφορα θεωρητικά μοντέλα της οικογενειακής γλωσσικής πολιτικής, όπως είναι οι ενδοοικογενειακοί παράγοντες που δύναται να την επηρεάσουν, ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς και τα παιδιά αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της μειονοτικής-πλειονοτικής γλώσσας, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους οι γονείς εφαρμόζουν γλωσσική πολιτική στο σπίτι.

Η Δρ Χριστίνα Μαλικούδη σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πτυχίο Φιλολογίας), Εδιμβούργου (MSc) και Κρήτης (Διδακτορική Διατριβή). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης μειονοτήτων, της διγλωσσίας και των κοινωνιογλωσσικών διαστάσεων της διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή